Együttműködés az anyaországi polgárőrszövetséggel

2015. április 22., 10:51 , 745. szám

Nyíregyházán tanácskoztak április 16-án a magyarországi és a kárpátaljai polgárőrszervezetek működéséről és együttműködéséről az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ), valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség  és három kárpátaljai település polgárőrségének képviselői.

A tanácskozáson az anyaországi felet dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, Csóra György, az OPSZ elnökhelyettese, Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport- és karitatív alelnöke, Somogyi János, a Szablocs-Szatmár-Bereg megyei Polgárőr Szövetség elnöke és Tóth Zoltán, a Polgárőr Magazin főszerkesztője, míg a kárpátaljaiakat dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ önkormányzati-gazdasági titkára, valamint Szimcsera János, Lőrinc István és Somi Zoltán, a nagybégányi, a derceni és az asztélyi polgárőrség vezetője képviselte.
A felek közti kapcsolat nem újsütetű: a KMKSZ néhány hónapja vette fel a kapcsolatot az OPSZ-szel azért, hogy segítségét kérje a kárpátaljai magyar községek polgárőrei részére, jelezve, hogy – egy 2015 januárjában született döntés értelmében – itt is meg fog alakulni egy hasonló szervezet. Megalakításának jogi kidolgozása és a működésre vonatkozó javaslatok feldolgozása, összegzése már folyamatban van.
Az OPSZ jelenlévő képviselői a szervezet működéséről tájékoztatták a kárpátaljaiakat, küldöttségünk tagjai pedig az ukrajnai helyzetről, továbbá a kárpátaljai magyar falvak polgárőrségeinek működéséről, annak nehézségeiről és azok jogi státuszáról tartottak beszámolót. Továbbá az anyaországi polgárőrszervezet segítségét kérték az itteni szervezetek működésének segítésében.
A megbeszélésen az együműködés jegyében több rendezvényre is meghívást kaptak a kárpátaljai polgárőrök. A nyár folyamán több mint 30 kárpátaljai polgárőr vehet részt az OPSZ polgárőrtáborában, de meghívást kaptak több konferenciára, polgárőrnapra is. Az OPSZ segjtséget nyújt majd a polgárőrök számára szükséges láthatósági mellények beszerzésében. Mindezek mellett közös pályázatok benyújtására is sor kerülhet majd. Ameddig nem jön létre a kárpátaljai magyar polgárőröket egyesítő és tömörítő szervezet, addig a KMKSZ lesz az itteni és az anyaországi szervezet közötti kapcsolattartó.
Az egyik legfőbb cél most az, hogy minden településen megteremtsék a polgárőrség létrehozásának alapfeltételeit. Ehhez az anyaországiak sokéves, a képzésre, vezetőképzésre, rátermettségi kérdésekre is kiterjedő tapasztalataik átadásával is hozzájárulnak majd. Az OPSZ az ukrajnai gazdasági helyzetre való tekintettel magára vállalra a képzéseken, konferenciákon, rendezvényeken való részvétel költségeit a kárpátaljaiak számára.

Espán Margaréta