Kárpátaljára látogatott Kanada kijevi nagykövete

2015. április 22., 11:06 , 745. szám

Április 14–15-én Kárpátaljára látogatott Roman Vascsuk, Kanada ukrajnai nagykövete, aki ukrán bevándorlók gyermekeként a kanadai Torontóban született. A diplomata Ungváron megbeszéléseket folytatott Vaszil Hubal kormányzóval és Volodimir Csubirkóval, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökével.

A találkozóra Kanada nagykövetét elkísérte Irina Lavriv követasszisztens és Martin Clinton kereskedelmi attasé is.
A nagykövet kárpátaljai programja során találkozott Lengyel Zoltán munkácsi polgármesterrel, ellátogatott a munkácsi várba, majd felkereste a Fisher-Mukachevo és a Flextronics munkácsi gyárait.
Programja utolsó állomásaként a kanadai delegáció Beregszászba is ellátogatott, ahol megtekintették a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, és tájékozódó megbeszélést folytattak a főiskola és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőivel.
Lapunknak dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a megbeszélést követően elmondta: „Az ukrajnai helyzetről egyeztettünk a kanadai delegációval, akik érdeklődtek a kárpátaljai magyarság helyzetéről, annak problémáiról és perspektíváiról. A nagykövet úr elmondta, hogy korábban Szerbiában volt nagykövet, ahol szintén felkereste a magyarok által lakott Vajdaságot, és jó kapcsolatban volt az ottani magyar párttal, annak vezetőjével, Pásztor Istvánnal. Érdeklődik a kisebbségben élők sorsa iránt, emiatt amikor tehette, felkereste Kárpátalját, ahol találkozni akart az itt élő magyarság képviselőivel. Hiszen Kanada soknemzetiségű ország, ahol az angol és francia anyanyelvű lakosság mellett több mint egymillió ukrán is él. A nagykövet maga is ukrán származású, és számára is fontos, hogy Ukrajna kilábaljon a jelenlegi helyzetből. Egyetértettünk abban, hogy Ukrajna számára jó példa lehet az a kanadai gyakorlat a nemzeti kisebbségek vonatkozásában, amely elvezetett Kanada stabilitásához.”

dózsa