Megtagadható-e a bevonulás?

2015. április 22., 09:27 , 745. szám

„Kérem, árulja el, jogában áll-e megtagadni a mozgósított személynek a bevonulást – például lelkiismereti vagy vallási okokból –, ha fegyverrel a kezében az ATO-ba akarják küldeni harcolni?”

– Nincs lehetőség a bevonulás, a fegyveres katonai szolgálat megtagadására mozgósításkor azon katonaköteles korú személyek esetében, akik nem tartoznak a mozgósítás alól mentesülő polgárok valamelyik, a törvények által megállapított kategóriájához.
A katonai szolgálat megtagadásáért, a behívás alóli kibújásért, az egyéb vonatkozó jogszabályok megsértéséért mozgósítás idején adminisztratív és büntetőjogi felelősségre vonást írnak elő a törvények. Az adminisztratív felelősségre vonás figyelmeztetést vagy bírságot jelenthet, ami pedig a büntetőjogi felelősségre vonást illeti, a katonai szolgálat megtagadásáért a Büntetőtörvénykönyv 409. paragrafusa alapján kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.
Amíg valaki hivatalosan nem tagadta meg a katonai szolgálatot, esetleg nem nyer bizonyítást, hogy szándékosan igyekszik kibújni a szolgálat alól, tettéért adminisztratív felelősségre vonásra számíthat. Aki azonban tudatosan és hivatalosan – tehát írásban vagy tanúk előtt –, esetleg más módon bizonyíthatóan szándékosan tagadja meg a bevonulást és a fegyveres szolgálatot mozgósításkor, annak bizonyosan büntetőjogi felelősségre vonással kell szembenéznie.

hk