Elhalasztotta a parlament a földvagyon kezeléséről szóló törvényjavaslat vitáját

2015. április 23., 21:29

Elhalasztották a territoriális közösségeknek a földvagyon kezelésében játszott szerepének növelését célzó törvényjavaslat vitáját.

A parlament csütörtöki plenáris ülésének szünetében a házelnök dolgozószobájában a frakciók képviselői úgy határoztak, hogy az 1159-es jegyzékszámú törvényjavaslat a szükséges módosítások elvégzése után a következő plenáris ülésen kerül napirendre – ezt az UNIAN hírügynökség tájékoztatása szerint Oleh Kulinics képviselő (Újjászületés csoport) jelentette be sajtótájékoztatóján.

A honatya hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat központi tézise nem változhat, azaz a földet át kell adni a territoriális közösségeknek, és az embereknek kell rendelkezniük vele a megválasztott helyi tanácsok révén.

A képviselő emlékeztetett, az Újjászületés képviselőcsoport korábban a nap folyamán azért blokkolta a parlamenti ülésterem emelvényét, hogy felhívja a Legfelsőbb Tanács vezetőinek figyelmét a szóban forgó 1159-es törvényjavaslatra, amely elmondása szerint több mint négy hónapja nem került napirendre az ülésteremben. Hangsúlyozta, hogy jelenleg a föld több mint nyolcvan százalékát az Állami Földügynökség kezeli. Ez oda vezetett szavai szerint, hogy „a falusi tanácsoknak, azaz a territoriális közösségeknek egyáltalán nincs befolyásuk a települések határain túl elterülő földek bérletére vonatkozó döntésekre”, miközben 25-30 évre szóló bérleti szerződések születnek.

(unian.ua/Kárpátalja)