Ukrajnában is a pipacs lesz a jelképe az idei világháborús megemlékezéseknek

2015. április 23., 08:44

Számos európai országhoz hasonlóan idén Ukrajnában is a pipacs lesz a jelképe a második világháborús megemlékezéseknek – közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen.

A kormányfő kijelentette, hogy „ez európai szimbólum, a különböző szalagokat pedig viseljék az Oroszországi Föderációban, amely valamiért azt állítja, hogy ő nyerte meg a második világháborút”.

Hangsúlyozta, hogy „Ukrajna egyike a győztes országoknak, az ENSZ egyik alapítója, továbbá emberi és anyagi forrásainak negyven százalékát veszítette el a második világháborúban”. „Mindezek miatt a legmagasabb szinten fogja az ország megünnepelni idén a második világháború lezárása és a nácizmus fölött aratott győzelem hetvenedik évfordulóját” – szögezte le.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a kabinet több mint 800 millió hrivnyát különített el a világháborús veteránok szociális támogatására, amelyet május 1-jéig ki kell fizetni nekik.

Kérte a kormánytagokat, hogy az ülésen hagyják jóvá a megemlékezések programjaira kidolgozott tervet.

Ukrajna idén a második világháborús megemlékezéseken végérvényesen szakítani akar a szovjet múlttal. A parlament április 9-én hozott törvényt, amelyben a „nagy honvédő háború” kifejezést második világháborúra cserélte le.

Ezen kívül idén nemcsak május 9-én tartanak győzelem napi megemlékezéseket, ahogy eddig, hanem május 8-át – amelyet korábban Ukrajnában nem ünnepeltek – az emlékezés és a megbékélés napjává emelték. Petro Porosenko elnök ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy május 8-a ezentúl Ukrajnában a második világháború áldozatainak emléknapja lesz, május 9-én pedig a „túlélőket fogják ünnepelni”.

A „nagy honvédő háború” hivatalos elnevezés a volt szovjet térségben használatos az 1941–1945-ös időszakra. Ezzel azt emelik ki, hogy a szovjet köztársaságok polgárai hazájukként védték az egész Szovjetuniót.

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború befejeződésének napjáról. A volt szovjet térségben, így Oroszországban és Ukrajnában viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában viszont már május 9-e volt.

Az ukrán parlament április 9-én fogadta el azt a törvényt is, amely a Sztepan Bandera – az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője – által alapított Ukrán Felkelő Hadsereget (UPA) beemelte az Ukrajna függetlenségért küzdő huszadik századi szervezetek közé. Az UPA a második világháborúban harcolt a náci németek és a szovjetek ellen is. Alapítójáról nevezik az UPA mai tisztelőit banderistáknak.

A mai orosz propagandában a banderista jelző a szélsőjobboldali és neonáci kifejezések szinonimája, ugyanis az OUN-UPA-t a náci Németországgal kollaboráló szervezetként tartják számon ma is Oroszországban. Moszkvában a törvény elfogadását ezért felháborodással fogadták.

(MTI/Kárpátalja)