Magyar–ukrán árvízvédelmi terv készült a Felső-Tisza mentén

2015. április 28., 17:52 , 747. szám

Közös magyar–ukrán árvízvédelmi terv készült tározói fejlesztésekre az Európai Unió kilencven százalékos támogatásával. A több mint 450 millió forintba kerülő terv költségeire együtt pályázott a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) és a kárpátaljai vízügyi szervezet – közölte Bodnár Gáspár, a Fetivizig igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

Illés Lajos, a terveket készítő konzorcium vezetője elmondta: magyar oldalon hét területet találtak alkalmasnak árapasztó tározó építésére, és azok közül 2020-ig a Tisza–Túr-közi árvízvédelmi létesítmény készülhet el.

Viktor Durkot, az ukrán Tiszai Vízgazdálkodási Igazgatóság osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy náluk két helyen tervezik síkvidéki tározó kialakítását: a Tisza–Borzsa-közben Mezővári és Csetfalva, valamint lejjebb, Tiszaújlak és Tiszabökény között.

Bodnár Gáspár, a Fetivizig vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a klímaváltozás új helyzetet teremt a leginkább árvízveszélyesnek tartott tiszai vízgyűjtő területen, a várható szélsőséges helyzetek kezelésére készítették el a magyar–ukrán közös tározói fejlesztési tervet. Az új árapasztók – amelyek kivitelezését a felek az Európai Unió pályázati támogatásával szándékoznak megvalósítani – a Felső-Tisza Visk (Ukrajna) és Vásárosnamény közötti szakaszán veszélyhelyzet esetén egy-másfél méterrel csökkenthetik majd az árhullámok szintjét.

Illés Lajos hozzáfűzte, hogy a tervkészítés során elvégzett modellezések szerint ötven–százötven éves időtávlatban jelentős árvizekre lehet számítani, ezért a jelenlegi, a már átadott cigándi, valamint a Szamos–Kraszna-közi, továbbá a most épülő beregi árapasztó tározók mellett további létesítményekre van szükség.

Az ukrán oldalon a terepviszonyok mindössze két tározó kialakítására nyújtanak lehetőséget, magyar területen viszont hét terület is alkalmas erre. Már van is műszaki vázlatterv a Tisza és a Túr közötti tározóra, továbbá a Tiszakóród és Milota, valamint a Nagyar és Szatmárcseke között elképzelt árapasztóra.

Viktor Durkot közölte, hogy Ukrajnában a Mezővári és Csetfalva közötti árvízvédelmi tározónak a kiviteli terve is elkészült, magyar tervezői cégek segítségével. Az árapasztó 45 millió köbméter víz befogadására lesz alkalmas a Tisza árhullámából, ha – mint szeretnék – 2020-ig megépül.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)