Porosenko: Ukrajna öt év múlva készen fog állni az EU-csatlakozásra

2015. április 28., 09:08 , 746. szám

Ukrajna a következő öt évben teljesíteni fogja az EU-csatlakozás minden feltételét – szögezte le Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn Kijevben, az Európai Unió és Ukrajna 17. csúcstalálkozójának plenáris ülését megnyitó beszédében.

Az ukrán elnök ezért felszólította az uniót, mondja ki, hogy Ukrajna csatlakozhat az EU-hoz, ha teljesíti a taggá válás követelményeit. Kifejezte, hogy Kijev „határozott jelzésre” számít az EU részéről az ország támogatásának, illetve csatlakozási perspektívájának tekintetében.

A vízummentesség kérdését érintve Porosenko leszögezte: „Moszkva tevékenysége Ukrajna keleti részében nem akadályozhatja azt, hogy az ukrán mint európai nép megkapja az egyik legfontosabb szabadságjogot, amelyre az európai integráció épül, azaz a szabad mozgás jogát.”

„Ukrajna valóban az európai család tagja volt, és ha most nem is tagja az EU-nak, azért része a mi családunknak” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ülésen. Ukrajnának „ezért meghatározott időn belül meg kell erősítenie pozícióit az európai intézményekben” – tette hozzá.

Leszögezte: Kijev és az Európai Unió egyaránt kitart amellett, hogy a szabadkereskedelmi övezet kiterjesztése Ukrajnára nem szenvedhet késedelmet, 2016. január 1-jén működésbe kell lépnie minden mechanizmusának, ahogy az az EU–ukrán társulási megállapodásban áll.

Utóbbit tavaly szeptemberben hagyta jóvá az ukrán parlament.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Kijev számíthat külföldi partnerei támogatására, de emellett nem szabad elfeledkeznie a szükséges politikai és gazdasági reformok végrehajtásáról.

Tusk az ülésen közölte, egyelőre nincs napirenden az unióban az, hogy békefenntartókat küldjön a szervezet a kelet-ukrajnai konfliktus térségébe, de az EU támogatja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői misszióját. Kijev azt szeretné elérni, hogy az ENSZ küldjön békefenntartókat a válság sújtotta térségbe. Porosenko szerint erre a feladatra egy, a világszervezet felhatalmazásával rendelkező uniós rendőri misszió lenne a megfelelő. Egy ilyen küldöttségnek ugyanis nem lennének orosz tagjai, mint a jelenleg Ukrajnában tevékenykedő EBESZ-missziónak.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Porosenko bejelentette: közös nyilatkozatot fogadtak el az Ukrajna ellen irányuló orosz agressziót érintően. A dokumentumban felszólították Moszkvát, hogy haladéktalanul engedje szabadon az összes törvénytelenül fogva tartott ukrán állampolgárt, beleértve Nagyija Szavcsenko bebörtönzött pilótanőt. A nyilatkozatban emellett leszögezték, hogy az Unió politikája változatlan az Oroszország elleni szankciók tekintetében.

Jean-Claude Juncker pedig a sajtó képviselői előtt azt jelentette be, hogy az Európai Bizottság kész újabb 70 millió eurót elkülöníteni a csernobili atomerőmű felrobbant energiablokkja fölé helyezendő új szarkofág megépítésére.

(MTI/Kárpátalja)