A kormány felére csökkentette a gázóra nélküli gázfogyasztás normatíváját

2015. április 30., 19:35 , 747. szám

A Miniszteri Kabinet az illetékes nemzeti energetikai és közüzemi szolgáltatási bizottság javaslatára határozott úgy április 29-i ülésén, hogy csökkenti a gázóra nélküli lakossági földgázfogyasztás normatíváját. Erről Dmitro Vovk, a testület elnöke tájékoztatott a kormányülést követő sajtótájékoztatón – írja az UNIAN hírügynökség.

Vovk ugyanakkor jelezte, hogy a fogyasztók 93 százaléka gázórát használ. Szerinte az intézkedés arra ösztönzi majd a megyei gázszolgáltató vállalatokat, hogy gázórát szereljenek fel ügyfeleiknél.

Volodimir Demcsisin energetikai és szénipari miniszter a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a gáztűzhelyet használó és központi melegvízellátással rendelkező átalánydíjas fogyasztók esetében a normatívát hatról három köbméterre csökkentik havonta és fejenként, azon fogyasztóknál pedig, akik gáztűzhelyet használnak, de nem rendelkeznek központi fűtéssel, a normatíva kilencről 4,5 köbméterre csökken.

A miniszter elmondása szerint a gáztűzhelyet és gázüzemű vízmelegítő bojlert használók normatívája ezentúl 18 köbméter helyett csak 9 köbméter lesz havonta egy személyre – gázóra nélkül.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az energetika és a közüzemi szolgáltatások szabályozó hatóságaként fellépő nemzeti bizottság április 1-jétől felemelte a közüzemi szolgáltatások többségének díját. Így a villamos energia díja átlagosan 19 százalékkal emelkedett (2017 márciusáig összesen a 3,5-szeresére nő majd), a távfűtés 72 százalékkal kerül többe, a földgáz minimális lakossági fogyasztói ára pedig a 3,3-szeresére, ezer köbméterenként 3600 hrivnyára nőtt.

(unian.ua/Kárpátalja)