Rafajnaújfalu és Gut a kedvezményezett

Segítség Kaposvárról

2015. április 30., 08:03 , 747. szám

Jelentős összeggel támogatta Kaposvár megyei jogú város a két beregszászi járási kisközség, Rafajnaújfalu és Gut lakosságát. Az adományt személyesen hozta el és adta át a Szita Károly polgármester vezette delegáció, melynek tagja volt Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere, dr. Kéki Zoltán címzetes főjegyző, Bellai Zoltán református főlelkész, a város lakossága körében gyűjtést végző Kaposvárért Közalapítvány képviseletében pedig dr. Fekete László, a kuratórium elnöke.

A magyarországi vendégek Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul kíséretében érkeztek elsőként Rafajnaújfaluba, ahol Antal József polgármester, Barta Ferenc reformtus lelkész, Dudics István, a JEC járási képviselője, valamint a községháza és a helyi általános iskola munkatársai fogadták őket. A kaposvári küldöttség megtekintette a polgármesteri hivatalt, rövid sétát tett a községben. Majd a Rafajnaújfalui Általános Iskola épületében Antal József polgármester fotókat vetítve mutatta be a község életét, kitérve annak gazdag történelmére és jelenlegi nehéz gazdasági helyzetére. A polgármester elmondta, hogy az utóbbi időben több mint százan, főleg fiatalok költöztek el a kb. 900 lelkes faluból. 25 egyedülálló idős ember van, akik minimális nyugdíjat kapnak. Öt vállalkozás működik a község területén, közöttük csak egy állattenyésztő telep számít jelentősebb foglalkoztatónak.
A 68 ezer lakosú Kaposvár polgármestere bejelentette, hogy a somogyi megyeszékhely önkormányzata 2,5 millió forinttal támogatja Rafajnaújfalut, majd dr. Fekete László a kaposvári polgárok által a kárpátaljai magyarok számára összegyűjtött 500 ezer forint támogatást is átadta Csernáti Istvánnak, Rafajnaújfalu civil szervezete elnökének. Az adományozók hangsúlyozták, hogy a község vezetőire bízzák annak eldöntését, hogyan használják fel a támogatási összeget.
Antal József polgármester meghatottan mondta el, hogy az egyház és a helyi tanács képviselőikkel közös döntés alapján juttatják el a legmegfelelőbb helyre a pénzt, az adományozókat pedig informálják majd, hogy miként használták azt fel. „Hála és köszönet minden kaposvárinak, a főkonzul úrnak, a magyar kormánynak, Orbán Viktornak, hogy segítségünkre sietett. Nem is mertük elhinni, hogy egy ilyen kis községre is gondolni fognak.”
Az adományozólevél ünnepélyes aláírását követően Barta Ferenc helyi református lelkész is köszönetet mondott az adományozóknak, és hálát adott Istennek, hogy „a rossz út végén lévő” kis falujukat választották ki a kaposvári felajánlók. Ígéretet tett arra, hogy imádkozni fognak a kaposvári adományozókért, „hogy erősek legyenek, és megtartsa őket az Isten ott, ahová helyezte.”
A kaposvári küldöttséget az 1275 lakosú Guton Kopasz Gusztáv polgármester, néhány képviselő, a polgármesteri hivatal munkatársai és Nagy Szabolcs helyi református lelkész várta. Kopasz Gusztáv polgármester elmondta: „Nagyon örülünk ennek a látogatásnak. A televízióból, újságból, rádióból értesültünk arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök felkérte a magyarországi önkormányzatokat, hogy ha lehet, akkor lépjenek kapcsolatba a kárpátaljai önkormányzatokkal, és ki mivel tud, segítsen. Nagyon vártuk ezt a segítséget, mert Guton sok rászoruló van, sok a nagycsaládos. Igyekszünk majd a rászorulóknak minél többet segíteni, köszönhetően a magyarországi támogatásnak.” Gut polgármestere beszélt a falu életéről, a megélhetési lehetőségekről.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta jövetelük célját, majd Kopasz Gusztáv polgármesternek átadta a díszes adományozólevelet, dr. Kéki Zoltán főjegyző pedig a város képviselőtestülete által Gutnak megszavazott 3,5 millió forintot. A Kaposvárért Közalapítványt képviselő dr. Fekete László a kaposváriak által a kárpátaljai magyarság számára összegyűjtött pénzből átadott 700 ezer forintot. Szita Károly Guton is elmondta: „Én azon a véleményen vagyok, hogy mindig a helyiek tudják, hogy mire van a legnagyobb szükség. Azt nagyon jól tudom, hogy mindenhova úgysem jut.”
Szita Károly polgármester lapunknak elmondta: „Orbán Viktor miniszterelnök úr hívta fel valamennyi magyarországi település figyelmét arra, hogy Kárpátalján baj van. Az itteni magyarok nagyon rossz körülmények között élnek, sok esetben nincs pénz közvilágításra, de sok esetben nincs pénz élelemre és gyógyszerre sem, és azok a magyarországi települések, amelyek tehetik, nyújtsanak segítséget. Ezért jöttünk mi is. Kaposvár önkormányzata, amikor ezt a felhívást meghallotta, egyből döntött arról, hogy hatmillió forintot a közös pénzből kárpátaljai településeknek ajánl fel, és ezzel párhuzamosan gyűjtést is elindított Kaposvár polgárai körében, amelynek során 1,2 millió forint gyűlt össze – és a gyűjtés még folytatódni fog.
Mivel főleg reformátusok által lakott vidék Kárpátalja, és nálunk, Kaposváron van egy nagy tiszteletnek örvendő református lelkész, Bellai Zoltán, őt kértük meg arra, hogy tegyen javaslatot, hogy melyik két kárpátaljai települést keressük fel, az ő javaslata alapján esett a választásunk Rafajnára és Gutra.”
Arra a kérdésünkre, hogy a mostani egyszeri segítség-e, Szita Károly a következőt válaszolta: „Aki itt járt, az tudja, hogy vissza kell ide jönni.”
Bellai Zoltán református lelkész elmondta, hogy a kilencvenes évek végétől, a nagy kárpátaljai árvizeket követően járt először vidékünkön, amikor a mostanihoz hasonlóan segítséget hozott. Azóta annyiszor jött vidékünkre, hogy GPS nélkül is bárhová el tud menni Kárpátalján. Sokrétű kapcsolata alakult ki a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) vezetőivel. Minden karácsony előtt hoznak az itt élő magyar gyerekeknek 600-800 ajándékcsomagot, így jutott el tavaly karácsony előtt Rafajnaújfaluba is. Segítettek az ottani református templom tatarozásában, és az ott látottak miatt javasolta Kaposvár polgármesterének, hogy oda és a Zán Fábián Sándor püspök által is ajánlott Gutra vigyenek támogatást. Elmondta még, hogy a Magyarországi Református Egyház balatonfenyvesi konferenciaközpontjában már nyolc alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Magyar Református Ifjúsági Találkozót, ahová minden évben teljesen ingyen eljuttatnak egy busznyi kárpátaljai gyereket is. Ennek minden költségét az üdülő és a Kaposvári Református Egyház viseli. A Rafajnaújfalunak és Gutnak átadott adomány mellett most is hozott félmillió forintot a KRE Diakóniai Központjának azért, hogy legyen miből kenyeret sütni és ebédet főzni a rászorulóknak.

Badó Zsolt

 

Sem Rafajnaújfaluban, sem Guton nem voltak jelen a támogatások átadásakor a faluban működő magyar társadalmi szervezetek képviselői. Megkérdeztük az eset kapcsán a Guton élő Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, járási és tanácsi képviselőt: „Nagyon hálásak vagyunk a kaposvári vezetőknek az adományért, melyet személyesen hoztak el, s láthatták-tapasztalhatták, bizony elkél a segítség. Az elszegényedés mellett sok intézmény is felújításra, költözésre vár Guton, nem beszélve a közutak állapotáról, melyeket saját erőből kezdtük javítani. Így most már szeretnénk be is fejezni a faluban az utcák felújítását.
Sajnos, Gut jelenlegi vezetői az adomány átadására csak az általuk favorizált párt képviselőit hívták meg, míg mások, így a KMKSZ helyi képviselői nem lehettek jelen az eseményen.
Szeretném hozzátenni, községünkben megalakult a humanitárius segélyeket koordináló tanács, a helyi egyházközösségek, képviselők, civil szervezetek képviselőiből, melyet jeleztünk a községi tanács felé. Nos, úgy látszik, hogy a polgármester őket sem hívta meg. A korábbi rossz tapasztalatok alapján azonban kijelentem: mindent megteszünk azért, hogy az adomány felhasználása a legfontosabb teendőkre irányuljon, és mindenki számára átlátható legyen községünkben, és azért is, hogy működjön a koordináló tanács.”