Autentikus magyar táncház Huszton

2015. május 20., 09:22 , 749. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kimondottan nagy figyelmet fordít a szórványban élő magyarságra. Május 15-én a KMKSZ jóvoltából a Huszti Magyar Tannyelvű Általános iskola diákjai autentikus magyar táncházon vehettek részt. A táncházat a Sodró Együttes tartotta, melynek tagjai szívügyüknek tartják a kárpátaljai szórványmagyarság ügyét, ezért igyekeznek minél több szórványtelepülésre eljutni, és sajátos módon egyfajta többletet adni az itt élők számára a magyarság megmaradása érdekében. Váradi Enikő, az együttes táncosa, szervezője kérdésünkre elmondta: „Nem először járunk szórványtelepülésen, jóval nehezebb dolgunk van ezeken a helyeken, mint a teljesen magyar közösségekben. Számunkra is egyfajta kihívás, de jó azt megtapasztalni, hogy nagy érdeklődéssel fogadják a magyar népzenét és néptáncot, nem idegenkednek tőle.”

Az együttes táncosa szerint a táncháznak nemzetiségi szempontból erős közösséget megtartó ereje van, hiszen egyfajta identitásfejlesztő erővel is bír egy-egy táncháznak a hangulata. Amint mondta: „Mindenképp fontosnak tartom, hogy a kárpátaljai szórványmagyarság számára megfelelő feltöltődést nyújtsunk kulturális téren.” Szerinte a szórványban e programok kultúrdiplomáciai jelleggel is bírnak, hiszen a szórványiskolákban nemcsak magyar gyerekek tanulnak, s „ha ők is megismerkednek mélyebben a magyar népi kultúrával, az mindenképp segíti őket abban, hogy szolidárisabbak legyenek felénk, kárpátaljai magyarok felé”.

A táncház elején Szabó Gabriella, az iskola szervezőpedagógusa köszöntötte az egybegyűlteket, aki háláját fejezte ki a KMKSZ felé azért, hogy hozzájuk is elért a táncházmozgalom.

Ezt követően a sodrósok koncerttel nyitottak, amelynek során a jelenlévők megismerkedhettek a Kárpát-medence magyar tánckultúrájával, ráhangolódhattak a közös táncra. Ezután az egybegyűltek nagy lelkesedéssel próbálták elsajátítani a lépéseket. A szünetekben a gyerekek különböző népi játékokkal ismerkedtek, majd a közös éneklés alkalmával új énekekkel is bővítették tudásuk tárházát. A mulatságba a gyerekek szülei is élvezettel kapcsolódtak be.

/grace/