Akadálya az élettárs a gyermekeiket egyedül nevelő anyák támogatásának?

2015. június 3., 09:04 , 751. szám

„Együtt, közös háztartásban élünk egy férfival, de nem ő két gyermekem apja. Jogában áll-e a szociális hivatalnak elutasítani a gyermekeiket egyedül nevelő anyákat megillető állami támogatás iránt benyújtott kérelmemet?”

– Ukrajna törvénye A gyermekes családok állami támogatásáról 18-1 paragrafusa értelmében jogosultak a gyermekeik utáni támogatásra az egyedülálló anyák (apák), akik nem állnak házasságban, s az egyedülálló örökbefogadók, amennyiben a gyermek születési bizonyítványában nincs bejegyzés az apáról (anyáról), vagy ezt a bejegyzést az eljárásnak megfelelően az anya (apa, örökbefogadó) nyilatkozata alapján végezte el az anyakönyvi hivatal.

Azok az anyák, akik olyan személyektől született gyermekeiket nevelik, akikkel nem éltek és nem élnek bejegyzett házasságban, de akikkel közös háztartást vezetnek, közös háztartásban élnek és nevelik gyermekeiket, nem jogosultak az egyedülálló anyáknak gyermekeik után megállapított támogatásra.

Tehát amennyiben nincs közös gyermekük jelenlegi élettársával, s nem állnak bejegyzett házasságban, ön jogosult az egyedülálló anyákat gyermekeik után megillető állami támogatásra.

hk