Élő bejelentkezéseket terveznek

Átadták az MTVA kárpátaljai tudósítói központját

2015. június 3., 09:50 , 751. szám

Ezentúl élő bejelentkezéseket is tervez Kárpátaljáról a magyar közmédia, ennek érdekében hozta létre a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ungvári tudósítói központját, melynek ünnepélyes átadására május 28-án került sor. A médiaközpont átadóünnepségén jelen volt többek között Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója, Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa, Csallóközi Zoltán, a Miniszterelnök-helyettesi Titkárság tanácsadója, Ljubka Katalin, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője, Szalipszki Endre, beregszászi magyar főkonzul, Medveczky Balázs, a Magyar Televízió vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatója, Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója, Vitalij Mescserjakov és Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Állami Rádió- és Televízió-társaság vezérigazgatója és vezérigazgató-helyettese, valamint az anyaországi és kárpátaljai média számos munkatársa.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az ünnepségen elmondta: „Régi tervünk valósult meg azzal, hogy a két erdélyi és a tavaly átadott délvidéki stúdió után, ráadásul ismét egy Európai Unión kívüli országban, Ukrajnában, azon belül Ungváron egy korszerűen felszerelt központtal bővült a Kárpát-medencei tudósítói hálózat.” Elismerően szólt az MTVA ungvári tudósítóinak munkájáról, akik – mint fogalmazott – sokat tettek azért, hogy létrejöhessen a központ. Mint mondta, jelenleg a Kárpát-medencében az MTVA-nak 60 tudósítói pontja van, amelyek a tervek szerint továbbiakkal bővülnek majd, legközelebb Felvidéken szeretnének hasonló stúdiót nyitni.

Köszöntőjében Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa kiemelte: „Mi, magyarok közös szellemi határok között létezünk függetlenül attól, hogy hány országban élünk. Az ungvári stúdióavatás is ennek a helyzetnek a jelképe, hiszen jelenleg folyik a magyarság közjogi egyesítése, és lélekben meg kell élnünk, lassan száz év elteltével, hogy újra egy nemzet tagjai lehetünk.” Mint fogalmazott, az új ungvári stúdió a jelenlegi konfliktusos ukrajnai helyzeten túl a jövőbe mutat, jelezve, hogy a magyarok egy közös szellemi-lelki hazába tartoznak, nem megfeledkezve arról, hogy a kárpátaljai magyarok nemzetiségileg sokszínű térségben élnek.

A tudósítóközpontot megtervező és a kiépítést irányító Kenderessy Miklós, okleveles villamosmérnök tudósítónknak a technikai részletekről elmondta: „Egy négykamerás ministúdió épült itt fel, amely a ma már elvárható HD minőséget tudja mindenben. A stúdiós élő bejelentkezését egy direkt budapesti optikai összeköttetés teszi lehetővé. Továbbá van itt montírozási utómunkákra is lehetőség két fixen telepített és egy hordozható montírozó berendezéssel. Ezt egészíti ki egy pici archiválási rendszer, amely az itt készült műsorok archiválását, illetve az archívumból való visszakeresését teszi lehetővé.”

Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója tudósítónk kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Magyar Rádió számára is fontos az új tudósítói központ létrejötte: „A Magyar Rádiót állandó tudósító tudósítja Kárpátaljáról, Iváncsik Attila személyében. Szinte mindennap hallhatjuk a tudósításait a Kossuth Rádióban. Nagyon fontos a számunkra, hogy itt olyan környezetben dolgozhat, amely azt garantálja, hogy jó minőségben, gyorsan, megbízhatóan érkeznek a tudósítások. Gondolom, ez egy olyan műhelymunkának is teret biztosít majd, amely során az itt dolgozó rádiós és tévés újságírók együtt dolgozhatnak. Több ez ilyen értelemben, mint egy televízióstúdió, és a magyar közmédiának nagy öröme, hogy idáig eljutott ez a fejlesztés.”

Kulin Zoltántól, a Kárpátaljai Állami Rádió- és Televízió-társaság vezérigazgató-helyettesétől megkérdeztük: Miért volt szükség egy ilyen korszerű tudósítói központra Kárpátalján? Kérdésünkre válaszolva elmondta: „Én ezt egy lépésnek tekintem afelé, hogy Kárpátalján létrejöjjön egy ukrán törvények által is biztosított, magyar nyelven működő, előbb talán rádió és azután televízió, úgy mint ahogy ez Erdélyben is van, vagy a világ boldogabb részein. Most úgy jött ki, hogy a magyar közmédia kárpátaljai tudósítói a Kárpátaljai Állami Rádió- és Televízió-társaság Magyar Szerkesztőségében dolgoznak, de ez nem szabály. Ez a stúdió lehetőséget biztosít arra, hogy ha a tudósítók munkahelyén különböző okoknál fogva nincs rá lehetőség – a tulajdonos nem nézi jó szemmel, éppen foglalt az adott kapacitás –, akkor itt ingyen és bérmentve elkészíthetik műsoraikat, anyagaikat. Ezért is nagyon fontos volt ennek a központnak a megnyitása, ahol mostantól adások, bejátszók, tudósítások és riportok fognak készülni a magyar közmédia műsoraihoz. Vagy élő bejelentkezések, ami azt jelenti, hogy egy anyaországi műsor megrendeli az adásidőt, és a budapesti stúdióban ülő műsorvezető kérdezi az itt ülő vendéget. Kész, megvágott, teljes értékű műsorok is készülhetnek itt, hisz a tudósítói központ rendelkezik egy 45 négyzetméteres stúdióval. Ennek a központnak állandó munkatársa egy sem lesz, az MTVA kötött szerződést tudósítókkal, akik nem fizetést kapnak, hanem teljesítménybért. Ha megrendelnek egy anyagot tőlük, akkor azt itt elkészíthetik” – mondta el a tudósítói központ vezetésével megbízott Kulin Zoltán.

Az avatóünnepség a tudósítói központ tőszomszédságában lévő ungvári magyar főkonzulátuson állófogadással ért véget.

dózsa/mti