Folyatódnak a gyűjtések Kárpátaljáért

2015. június 3., 08:20

Sok százmillió forintnyi támogatás jutott Kárpátaljára vagy kerül oda a következő hetekben. A gyűjtés sokfelé folytatódik, és az anyaországból várhatóan további nagy összegű adományokkal segítik a szükséget szenvedő kárpátaljaikat.

Zalaegerszeg korábban egymillió forinttal támogatta testvértelepülését, Beregszászt, de emellett természetbeni adományokat is gyűjtenek a kárpátaljai városnak. Június 12–14. között lesz az Egerszeg Fesztivál, ahová beregszászi vendégek is érkeznek. Akkor adják át nekik az összegyűjtött tartós élelmiszert, számítógépeket, elektronikai eszközöket és ruhákat – jelezte Balaicz Zoltán, a város polgármestere.

Szombathelyen eldőlt, hogy a város Kisdobronyt támogatja majd hárommillió forinttal, de emellett június közepéig gyűjtést is tartanak a vasi megyeszékhelyen. Az összegyűjtött adományokat június közepén juttatják el a településre.

Salgótarjánban szintén gyűjtést tartanak június 10-ig a kárpátaljaiaknak, a pénzbeni támogatásokat és a tartós élelmiszert a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, a Nagyszőlősi Ferences Rendháznak és a Kárpátaljai Református Egyháznak juttatják majd el.

Sopronban a közgyűlés úgy döntött, hogy a kárpátaljai Csongor települést támogatják ötmillió forinttal. A város emellett megajándékozza a községet egy kulturális műsorral is, a Soproni Petőfi Színház művészei egy Wass Albert-esttel kívánnak kedveskedni a csongoriaknak. A soproni önkormányzat felkérte a helyi lakosságot, hogy lehetőségeihez mérten mindenki álljon pénzbeni adománnyal a kezdeményezés mellé. A hűség városának lakói eddig egymillió forintot gyűjtöttek össze, de továbbra is érkeznek még felajánlások.

Folytatódik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének adománygyűjtő akciója is. Pesterzsébet polgármestere, Szabados Ákos hagyományos éves, kerületi egyházvezetőkkel történt találkozóján már korábban megegyezett az egyházak és az önkományzat közös segítségnyújtásában a kárpátaljai magyar rászorulók támogatása érdekében. A képviselő-testület – május 7-én meghozott döntése alapján Pesterzsébet önkormányzata 1,5 millió forintot különített el a támogatásra. A pénz, illetve a segélycsomagok konkrét kárpátaljai településekre történő átadását a pesterzsébeti egyházak vállalták fel.

Eger önkormányzata a nagyszőlősi magyar tannyelvű iskolát fogja támogatni több millió forintos összeggel, erről várhatóan a június 25-i közgyűlésen döntenek. Martonné Adler Ildikó alpolgármester kint járt a kárpátaljai településen, és a város vezetőivel folytatott egyeztetésen az derült ki, hogy az intézmény támogatására van igény – jegyezte meg Habis László alpolgármester. Emellett pénzadományokat is gyűjtenek, egy elkülönített számlára várják a lakossági felajánlásokat.

Érd közgyűlése úgy döntött, hogy a kárpátaljai Ungtarnóchoz tartozó Botfalva és Sislóc településeknek nyújt összesen ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást a 2015. évi költségvetésének általános tartaléka terhére.

Dunaújváros a tiszakeresztúri önkormányzatot támogatja négymillió forinttal, az összeget bizottsági tárgyalást követően, annak támogató határozata birtokában utalják át.

Kulturális programmal egybekötött jótékonysági adománygyűjtést szervez a kárpátaljai magyarság megsegítésére június 7-én a Magyar Művészeti Akadémia. A látogatók a Pesti Vigadóban és a Műcsarnokban kihelyezett urnákban helyezhetik el adományaikat, amelyek teljes összege a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítványhoz kerül, és a kárpátaljai magyarság megsegítését szolgálja.

A Nemzeti Összetartozás Napján pedig a kárpátaljai származású Bernáth Ferenc Artisjus-díjas gitárművész szervez jótékonysági koncertet a kárpátaljai magyarok megsegítésére a budapesti József Attila Színházban. A koncertre elfogadta a meghívást a szintén Kárpátaljáról elszármazott Pál István Szalonna, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész és zenekara, valamint a Carpathian Dance tánccsoport is.

Már korábban döntés született arról, hogy legalább háromezer, Kárpátalján élő magyar gyermek nyári táboroztatását, illetve őszi-téli üdültetését fogja segíteni a kormány ebben az évben az Erzsébet-táborokban. A pályázat május 13-án indult, a táborok június 15-én kezdődnek, egy-egy csoport húsz gyermekből és három kísérőből fog állni. A kárpátaljai gyermekek hétnapos, hatéjszakás turnusokban, a magyarországi társaikkal együtt fognak üdülni a táborokban.

Ezenkívül Erdély is megmozdult. Összesen csaknem 220 ezer lej (több mint 15 millió forint) adomány gyűlt össze a Gyulafehérvári Egyházmegye templomaiban a kárpátaljaiak megsegítésére – tájékoztatott a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja. Ez a szám a főegyházmegyei gyűjtések között kiemelkedő, és példás szolidaritásra vall, hiszen ennél nagyobb összeget eddig csak a 2010-es haiti földrengés áldozatai számára adományoztak. Az összeget május végén utalta át a Gyulafehérvári Caritas a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye szeretetszolgálata, a Szent Márton Karitász programjainak és ellátottjainak megsegítésére.

(gondola.hu/VV)