Kétszáznál is több önkormányzat segít a kárpátaljaiaknak

2015. június 8., 20:12

Kétszáznál több magyarországi önkormányzat döntött már vagy dönt a közeljövőben arról, hogy mekkora összegekkel támogatnak kárpátaljai településeket. A támogatások csaknem száz határon túli önkormányzathoz juthatnak el – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára hétfőn, tatabányai sajtótájékoztatóján.

Potápi Árpád János hozzátette, hogy az adományok elosztására koordinációs testület jött létre. A támogatásokat olyan helységek kapják, amelyek lakossága magyar vagy részben magyar nemzetiségű.

A segítség elsősorban idősekhez, gyermekekhez és szociálisan rászoruló emberekhez jut el a karitatív szervezetek és a történelmi egyházak bevonásával – ismertette a politikus.

Popovics György (Fidesz–KDNP), a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az önkormányzat a megyében koordináló szerepet kíván betölteni az adománygyűjtésben, ezért felhívást bocsát ki az akcióhoz való csatlakozásra, valamint egy elkülönített számlaszámra várja a felajánlásokat.

A megyei önkormányzat az adománygyűjtésbe bevonja a vele együttműködési megállapodást kötött gazdasági érdekvédelmi szervezeteket, a megyei kamarákat és a vállalkozói szövetségeket – tette hozzá a közgyűlés elnöke.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes április közepén jelentette be, hogy a kormány 650 millió forinttal támogatja a kárpátaljai magyarságot az ukrajnai nehéz helyzetre való tekintettel. Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár valamennyi magyar önkormányzatot levélben kereste meg a segítségnyújtás érdekében.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)