Teljesen le akarnak mondani a közüzemi díjak költségvetési támogatásáról

2015. június 8., 21:33

Ukrajna Miniszteri Kabinetje benyújtotta a Legfelsőbb Tanácsnak az Ukrajna némely törvényének módosítása a kommunális szolgáltatások területén (№ 2029а) című törvénytervezetet, amely a közüzemi díjak költségvetési dotálásáról való teljes lemondást irányozza elő – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A parlament honlapján közzétett tervezet akképpen módosítaná A lakhatási-kommunális szolgáltatásokról törvényt, hogy megtiltaná, hogy a közüzemi szolgáltatások árait/díjait az előállításukra fordított, gazdaságilag megalapozott ráfordításoknál alacsonyabban állapítsák meg.

Emellett törölnék a jogszabályból azokat a normákat, melyek értelmében bírósági úton kompenzálhatók a vállalatok abból adódó veszteségei, hogy a közüzemi szolgáltatások árait/díjait az előállításukra fordított, gazdaságilag megalapozott ráfordításoknál alacsonyabban állapították meg, illetve, hogy a helyi költségvetésekből finanszírozandók a vállalatok esetleges veszteségei, amennyiben a túl alacsony árak/tarifák lehetetlenné teszik a nyereség elérését.

Ugyancsak törölnék azt a törvényi rendelkezést, mely szerint megfelelő kárpótlás nélkül tilos a gazdaságilag megalapozottnál alacsonyabb előállítási árat megállapítani, illetve, hogy az ilyen döntés megfellebbezhető a bíróság előtt.

A kormány ezenkívül módosítaná A távhőszolgáltatásról törvényt, amely ezentúl kimondaná, hogy a távhőszolgáltatás árának tartalmaznia kell a hőenergia önköltségi árát, illetve biztosítania kell az előállító vállalkozás rentábilitását. A javaslat egyben megszüntetné azt a normát, amely kimondja, hogy amennyiben a távhőszolgáltatás díja ideiglenesen a minimális rentábilitást is figyelembe vevő önköltségi ár alatt lett megállapítva, a tarifát megállapító szervnek elő kell irányoznia e különbözet kompenzálásának mechanizmusát a törvény által megállapított rendnek megfelelően.

(unian.ua/Kárpátalja)