Notebook-vásárlási tanácsok

2015. június 10., 09:07 , 752. szám

A tabletgépek elterjedésével jelentősen csökkent a kereslet a hordozható gépek, notebookok iránt. Azonban a hordozható gépek árainak csökkenésével az otthoni és irodai felhasználók egyre többen cserélik le asztali számítógépeiket hordozható változatokra. A notebookok már hasonló teljesítményt és szolgáltatáskészletet nyújtanak, mint a hagyományos asztali gépek, kevés helyet foglalnak, ráadásul szükség esetén bárhová magunkkal is vihetjük őket.

A hordozható számítógépekből különböző méretű és teljesítményű modellek széles választéka kapható. A nagy választék ellenére megpróbáljuk összefoglalni, mire érdemes odafigyelni vásárláskor.

Egy hordozható számítógép vásárlásakor mindenképp valamilyen kompromisszumot kell kötni. El kell dönteni, mi a fontosabb: az, hogy mindenhol kéznél legyen, vagy az, hogy minél több lehetséges szolgáltatást nyújtson. További fontos jellemző a számítási kapacitás (CPU), az operatív memória mennyisége (RAM) és a háttértár-kapacitás (HDD), a kijelző típusa (TN vagy IPS), felbontása és védőbevonata (mattos vagy fényes), az akkumulátoros üzemidő, kinézet és nem utolsósorban az ár.

A Google Chrome OS ope­rációs rendszerrel működő chro­me­bookok a hordozható számítógépek egy teljesen új kategóriáját képviselik. Leginkább a tabletek és az ultrakönnyű hordozható számítógépek közé sorolhatók. Kis háttértárukat (16 GByte) csak betöltésre használják, ezt követően internetes felhőre épülő alkalmazásokkal működnek. Általában Intel Celeron típúsú processzort és 2 GByte operatív memóriát tartalmaznak. Kis, 12 hüvelykes képernyőjük és 1,5 kg alatti súlyuk miatt könnyen hordozhatók. Akkumulátorról 5-6 órát képesek üzemelni. Áruk kb. 200-250 USD. Az alkalmazások korlátolt mennyisége és a perifériák (nyomtatók, szkennerek, stb.) hiányos támogatása miatt leginkább csak internetes tartalomfogyasztásra használhatók.

Az ultrabookok a hordozható számítógépek legkisebb és legkönnyebb változatai. Azoknak ajánlható, akiknek a hordozhatóság a legfontosabb szempont (pl. üzleti ügyekben). Súlyuk legfeljebb 1–1,5 kg, vastagságuk maximum 1,5–2 cm. A kijelző átlója általában 11,6–13,3 hüvelyk. Intel Core M vagy ultra alacsony fogyasztású Intel Core, i3, i5 vagy i7 processzort és 4–8 GByte memóriát tartalmaznak. Optikai meghajtójuk nincs, háttértárként pedig flash-memória alapú SSD-lemezt használnak. Mivel nem bővíthetők, vásárlásnál nagyon fontos az optimális operatív memória és háttértár kiválasztása. A méretük és vastagságuk miatt kevesebb perifériacsatlakoztatási lehetőséggel rendelkeznek. Az új Core M processzorral szerelt ultrabookok akkumulátoros üzemideje elérheti a 9-10 órát, passzív hűtésűek (nem tartalmaznak ventillátort), így teljesen hangtalanul működnek. Léteznek érintőképernyős ún. „transzformer” változatok, melyek egy könnyed mozdulattal tabletgéppé alakíthatók a kijelző kihajtásával vagy leválasztásával. Az ultrabookok ára elég magas, három-négyszerese a közepes méretű notebookok árának.

A piacon a közepes méretű notebookokból van a legnagyobb választék. A nagy kereslet főleg alacsony áruknak köszönhető. Ezek a gépek kitűnően alkalmasak alapvető számítógépes feladatok (pl. szövegszerkesztés, fotók tárolása, internetezés, DVD-írás stb.) elvégzésére. Valamivel kisebbek ugyan, mint az asztali gépet helyettesítő modellek, de már nem eléggé ahhoz, hogy mindenhová magunkkal hordozgassuk. Súlyuk 2-2,5 kg, vastagságuk 2,5-3 cm. Képernyőátlójuk 14-15,6 hüvelyk, többnyire 1366x768 pixel felbontással. A belépőszintű modellek leggyakrabban kétmagos Intel Celeron N vagy AMD E1 processzort tartalmaznak. Az operatív memória mennyisége 2–4 GByte. Háttértáruk 320–500 GByte kapacitású 5400 percenkénti fordulatszámú merevlemez. Optikai meghajtójuk leggyakrabban DVD-író. Az akkumulátoros üzemidő tipikusan 4–6 óra szokott lenni az akkumulátor kapacitásától függően. Drágább modellekben helyet kaphat AMD A4, A6, A8, A10, illetve Intel Core i3, i5 vagy i7 processzor, 8 GByte memória, diszkrét grafikus vezérlő ill. SSD-típúsú háttértároló. A közepes méretű gépekben az operatív  memória és a háttértár könnyen bővíthető, illetve cserélhető.

Az asztali gépet helyettesítő multimédiás és játék notebookok a legnagyobbak és legnehezebbek, hiszen arra tervezték őket, hogy mindent meg lehessen rajtuk tenni, amit egy asztali számítógépen. A nagyobb képernyő (16.8”–19”) és teljes billentyűzet (külön számbillentyűzet) alkalmassá teszi őket otthoni és irodai használatra. Megfelelő teljesítményű diszkrét grafikus vezérlővel akár játékok futtatására is alkalmasak. 3–5 kg-os súlyuk miatt nem alkalmasak a gyakori helyváltoztatásra. Processzoruk lehet nemcsak kétmagos Intel Pentium, de akár gyorsabb Intel Core i3, i5 vagy négymagos AMD A4/A6/A8/A10, illetve Intel Core i7. Az operatív memória 4–8 GByte, ami később bővíthető. Háttértárként 1-2 db hagyományos 500–1000 GByte kapacitású merevlemezt vagy azzal kombinált kisebb gyorsító SSD-lemezt használnak. Alaptartozékuk az optikai meghajtó: CD–DVD-író vagy, egyes modelleknél Blu-Ray-író. Akkumulátoros üzemidejük 3-4 óra az akkumulátor kapacitásától függően.

A mai operációs rendszerek és alkalmazások zökkenőmentes használatához már kevés 2 GByte operatív memória (RAM). Ha tehetjük, mindenképpen válasszunk legalább 4 GByte memóriával rendelkező modellt. Sokat gyorsít a mindennapi használaton az  SSD-típúsú háttértár vagy gyorsítótár. Ezek a háttértárak 5-10-szer gyorsabbak mechanikus társaiknál, érzéketlenek a gyorsulásra és ütésre, áruk  ráadásul napról napra csökken. Alternatívaként szóba jöhetnek még a hibrid SSHD-merevlemezek, amelyek gyorsítótárként kisméretű SSD-lemezt használnak.

K. F.