Ujjlenyomatvétel a schengeni vízum igénylésekor

2015. június 10., 10:27 , 752. szám

Június 23-tól biometrikus adatok felvételével egészül ki Ukrajnában a vízum iránti kérelem benyújtása a schengeni országok külképviseletein. Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzult ennek kapcsán kérdeztük az intézkedés okairól és a tudnivalókról.

– Miért vált szükségessé a biometrikus adatok rögzítése a vízumigénylők esetében?

– Az intézkedés alapvetően az Európai Unió nagyobb biztonságát szolgálja, amennyiben megkönnyíti a vízumkérelmezők azonosítását, javítja a közös európai uniós vízumpolitika végrehajtását, megkönnyíti a külső határátkelőhelyeken és a tagállamok területén végzett ellenőrzéseket. Egyben azoknak a nem uniós polgároknak a jogait is védi ez az intézkedés, akik becsületesen, korrekt módon élnek a vízumuk nyújtotta lehetőségekkel, illetve könnyebben elválaszthatókká válnak azoktól, akik veszélyt jelenthetnek Európa biztonságára. A bevezetésre kerülő eljárás előzményei egészen 2005-ig nyúlnak vissza, ekkor döntött a közös európai uniós vízuminformációs rendszer (Visa Information System – VIS) létrehozásáról az Európai Bizottság. A rendszer úgynevezett alfanumerikus adatokat rögzít a kérelmezőkről, valamint az igényelt, a kiállított, a visszautasított, a törölt, a visszavont vagy a meghosszabbított vízumokról. Emellett fényképet, ujjlenyomatokat is tartalmaz az adatbázis, illetve a kapcsolódásokat más kérelmekhez és az adott személlyel együtt utazó személyek kérelemfájljaihoz. A VIS bevezetése három év előkészítés után 2008-tól szakaszosan folyik, s megalkotóinak szándékát tükrözi, hogy először Afrika és Délkelet-Ázsia országainak vonatkozásában valósult meg, ahonnan az EU a legnagyobb migrációs veszélyt érzékelte. Hétévnyi munka eredményeként 2015 novemberére a schengeni tagállamok valamennyi e térségen kívül eső külképviseletén, ahol vízumkérelmet lehet benyújtani, megkezdődik a VIS-rendszerrel összefüggő adatfelvétel. Véleményem szerint mindenképpen pozitív üzenete van annak, hogy Ukrajna vonatkozásában az utolsók között vezetik be most az eljárást.

– Milyen változásokkal jár az új eljárás a vízumért folyamodók számára?

– Mindenekelőtt szögezzük le, hogy a vízumkiadás rendje nem változik. Nincs változás a tekintetben, miként lehet benyújtani a vízumigénylést, s változatlanok azok a támogató dokumentumok is, amelyeket csatolni szükséges a kérelemhez. Változatlan marad a vízum díja, illetve a kérelmek elbírálásának és a vízumok elkészítésének ideje is, azaz körülbelül egy hét alatt mindenki vízumhoz juthat, ahogyan jelenleg is. Június 23-tól azonban minden vízumigénylőnek személyesen kell megjelennie konzulátusunkon, ahol biometrikus adatfelvételre kerül sor. Az eljárás hasonló ahhoz, amit ügyfeleink már megszokhattak a kishatárforgalmi engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés során, azzal a különbséggel, hogy nincs szükség elektronikus aláírásra, viszont a vízumigénylő két kezének mind a tíz ujjáról hibátlan lenyomatot kérünk.

– Mindenkitől ujjlenyomatot vesznek?

– Csak azoknak nem kell ujjlenyomatot adniuk, akik erre fizikailag képtelenek, azaz akiktől valamilyen sérülés, betegség, veleszületett rendellenesség stb. miatt nem nyerhető ujjlenyomat. Nem esnek a rendelkezés hatálya alá az államfők és a nemzeti kormányok tagjai sem, amennyiben hivatalos küldöttség tagjaként utaznak, illetve vonatkozik ez az engedmény kísérőikre és házastársaikra is, ha ők szintén tagjai a delegációnak. A 12 évesnél fiatalabb gyermekektől szintén nem vesznek ujjlenyomatot, csak a fényképükre van szükség, így nekik továbbra sem kell megjelenniük a konzulátus ügyfélfogadási irodájában személyesen.

– Mi az eljárás azok esetében, akiktől nem vehető ujjlenyomat?

– Azoknak is meg kell jelenniük a konzulátuson, akiktől egyáltalán nem, vagy csak részlegesen vehető ujjlenyomat – például mert hiányzik egy ujjuk. Ilyen esetekben ugyanis ügyintézőink csak szemrevételezéssel tudják megállapítani a tényállást, s rögzíteni az adatbázisban az ezzel kapcsolatos információkat, például egy látható sérülés leírását. Természetesen nem lehet oka a vízumkérelem elutasításának, ha valaki a fent említett okokból nem tud ujjlenyomatot produkálni.

– Mi a helyzet a csoportosan utazókkal, például az iskolásokkal, a zarándokokkal vagy a turistákkal?

– Ilyen esetekben is kivétel nélkül minden vízumigénylőnek személyesen kell megjelennie a konzulátuson ujjlenyomatvételre. Ugyanakkor szeretném megnyugtatni az olvasókat, hogy a VIS öt évig tárolja a felvett adatokat, köztük az ujjlenyomatokat is, így nem kell a kérelmezőknek egy ötéves perióduson belül minden újabb vízumigényléskor megismételni a ujjlenyomat-vételi eljárást, ha egyszer már átestek azon, s kaptak is vízumot.

– Jelenti-e az új eljárás bevezetése, hogy a jövőben ujjlenyomat-ellenőrzésre is számítanunk kell határátlépéskor?

– Igen, erre fel kell készülniük az utazóknak. Bennünket arról tájékoztattak, hogy az ujjlenyomat ellenőrzése technikailag egyszerűbb és gyorsabb eljárás, mint az ujjlenyomatvétel, ezért reményeink szerint az új biztonsági intézkedés bevezetése nem hosszabbítja majd meg számottevően a határátkelés procedúráját.

– Ukrajna idén megkezdte a biometrikus útlevelek kiadását. A biometrikus adatok rögzítésének mostani bevezetése okán adódik a kérdés: biztosít-e tulajdonosa számára valamilyen könnyebbséget az új típusú úti okmány?

– A kettő között nincs kapcsolat, átjárás. Ukrajna a saját adatbankjában őrzi polgárainak az adatait, a Európai Unió, a schengeni tagállamok pedig egy másikban azokat az információkat, amelyek a hozzájuk vízumért folyamodókra vonatkoznak. Magyarán, az ukrán biometrikus útlevél jelen helyzet szerint nem mentesít a vízumkötelezettség alól a schengeni országokba történő beutazáskor, illetve az alól, hogy június 23. után levegyék tulajdonosa ujjlenyomatait, amikor vízumot igényel.

– Mit jelent az eljárás bevezetése a beregszászi konzulátus és ügyfelei számára?

– Alaposan felkészülünk az új eljárás bevezetésére. E célból konzulátusunkon június 17. és 23. között szünetelni fog az ügyfélfogadás a vízumkiadással és kishatárforgalmi engedélyekkel kapcsolatos ügyekben – ekkor szerelik fel az ujjlenyomatvételhez szükséges berendezéseket és tesztelik a programokat. Azt szeretnénk, hogy amikor június 23-án elindul az új rendszer, ez semmilyen fennakadást ne okozzon. Megjegyezném ugyanakkor, hogy minden egyéb kérdésben ezeken a napokon is állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére. Gondolnunk kell arra is, hogy az ujjlenyomatvétel – különösen eleinte – az eddigieknél valamivel hosszadalmasabbá teszi a vízumkérelmek befogadását, és megnő az ügyfelek száma is, hiszen az eljárás megköveteli a személyes megjelenést. Mivel szeretnénk elkerülni a sorban állást, a jelenleginél hosszabb várakozási időt, készen állunk rá, hogy az első napok-hetek tapasztalatai alapján, szükség esetén meghosszabbítsuk az ügyfélfogadási időt konzulátusunkon.

szcs