Újabb 155 millió forint fejlesztési támogatás Kárpátaljának

Folytatódik a Keleti Partnerség program

2015. június 12., 16:41 , 753. szám

Kovács Ádám Zoltán, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára, valamint kárpátaljai részről Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskoláért Alapítvány elnöke és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke aláírták Beregszászban a Keleti Partnerség program harmadik részletéről szóló megállapodást, melynek értelmében első részletben 155 millió forinttal, majd 140 millió forinttal támogatja a magyar állam kárpátaljai közintézmények felújítását. A mostani program két kiemelt beruházást is tartalmaz, teljesen fel fogják újítani a Kárpátaljai Megyei Állami Levéltár Beregszászi Részlegének épületét, illetve ebből a forrásból oldják meg az Ungvári Nemzeti Egyetem könyvtárának új helyen történő elhelyezését is.

A programmal kapcsolatban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már az év elején aláírt egy megállapodást Kárpátalja megye vezetőivel, annak az elvi megállapodásnak a konkrét cselekvési tervet is tartalmazó változata került aláírásra Beregszászban a Rákóczi-főiskolán június 12-én.

Az ünnepélyes aláírást követően Kovács Ádám Zoltán helyettes-államtitkár elmondta: „A Keleti Partnerség program egy kiemelt program, amely egyrészt a kárpátaljai magyarság fennmaradását és fejlődését hivatott szolgálni, s olyan szociális, oktatási, egészségügyi intézmények felújítását tette és teszi lehetővé, amelyek az itt élő magyar lakosság számára kiemelkedően fontosak. Szeretném megköszönni Brenzovics elnök úrnak a hathatós segítségét a projektek végrehajtásában. Azt remélem, hogy az elkövetkezendő években egyre több forrás áll majd rendelkezésre, hogy minden olyan programot, amelyet elindítottunk korábban, be tudjunk fejezni, illetve új programok is kerülhessenek a látószögünkbe.”

A kivitelezést koordináló Brenzovics László köszönetet mondott a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarság irányába megmutatkozó együttérzéséért, szolidaritásáért, ami az aláírt támogatási szerződésben is megnyilvánul. Köszönetet mondott Kovács Ádám Zoltán államtitkárnak és munkatársainak a sok bürokratikus akadály leküzdéséért, a magyar konzulátusoknak a munkájukért, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetőségének is, akik bizonyos nyomások ellenére is bátran kiálltak a program folytatása mellett. Elmondta továbbá, hogy a Keleti Partnerség program keretében több mint száz középület újult meg eddig Kárpátalján. És most elkezdődik a program idei szakasza úgy, hogy a tavalyi szakasza még be sem fejeződött. „A program jelentősége gyakorlati értelemben is rendkívüli Kárpátalja számára, hiszen az állam a jelenlegi nehéz helyzetében az oktatási, nevelési intézmények felújítására költeni nem tud, ugyanakkor sok középület van nagyon leromlott állapotban, amelyeknek a felújítása nem halogatható tovább. Nem beszélve az energiatakarékosság szempontjáról, hisz a legtöbb beruházás nyílászárók cseréjére és fűtési rendszerek korszerűsítésére irányult, ami 30-40 százalékkal is csökkenti az intézmények fűtési költségeit, ezen beruházásoknak köszönhetően végre meleg lesz az osztályokban, illetve az óvodákban.”

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke pozitívumként értékelte, hogy a kárpátaljai magyar közösséget a határ minkét oldalán szerves egységként kezelik. „Hiába fejlesztenénk csak a főiskolát, ha az alatta lévő láncszemekben nincsenek meg a megfelelő körülmények, akkor a gyermekek nem jutnak el a felsőoktatásig. Ezért különös öröm számomra, hogy így egy kiterjesztett, szerves egységet képező segítségnyújtás van folyamatban a kárpátaljai magyar közösség számára” – emelte ki Orosz Ildikó.

Brenzovics László kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a mostani program legnagyobb beruházása a Kárpátaljai Megyei Állami Levéltár Beregszászi Részlegének teljes felújítása, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem könyvtárának új helyen történő elhelyezése, de ezeken kívül újabb oktatási-nevelési intézmények újulhatnak meg vidékünkön.

dózsa