Ukrajna hitelezői aggódnak Jareszkónak a fizetési moratóriumra vonatkozó kijelentései miatt

2015. június 12., 19:05

Ukrajna Külföldi Kereskedelmi Hitelezőinek Bizottsága kész a tárgyalásra az ukrán Pénzügyminisztériummal az ország külső tartozásainak átütemezéséről és akadálynak tekinti a tárca kategorikus megnyilatkozásait – írja az Ekonomicsna Pravda.

„Natalija Jareszko miniszter egy hónapon át ragaszkodott ahhoz, hogy a bizottság fogadja el az IMF által jóváhagyott döntést. Mélységesen aggódunk a miniszter ezen álláspontja miatt, mely nem szolgálja Ukrajna érdekeit. Bármikor készek vagyunk és szeretnénk is megkezdeni a tárgyalásokat – válaszolt a bizottság Jareszkónak a sajtó által ismertetett kijelentéseire abban a levélben, melyet az Interfax-Ukrajina hírügynökség nyomán idéz a portál.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, Jareszko korábban kijelentette, Ukrajna nem várhat szeptemberig a hitelezőkkel való megállapodásra 15,3 millárd dollárnyi hitele átütemezéséről úgy, hogy közben nem alkalmaz moratóriumot az adósságtörlesztésre. Korábban Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa törvényt fogadott el, mely lehetővé teszi a kormány számára, hogy moratóriumot hirdessen a külföldi hitelek visszafizetésére.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)