Beleszámítanak a sorkatonai szolgálat évei a pedagógusi munkaviszonyba?

2015. június 17., 09:17 , 753. szám

„Beleszámítanak a sorkatonai szolgálat évei a pedagógusi munkaviszonyba, ha már aközben hívnak be valakit katonai szolgálatra, hogy az iskolában dolgozik? Ha igen, feljogosítja-e őt ez a két év arra, hogy ennyivel hamarabb kérje a pedagógusokat megillető korkedvezményes nyugdíjazást?”

– Az adott kérdést Ukrajna törvényei a hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról, valamint A nyugdíjellátásról szabályozzák.

A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról rebndelkező törvény 2. paragrafusának 1. része értelmében a katonai szolgálat évei beleszámítanak a polgárok biztosítási idejébe, a munkával töltött időbe, a köztisztviselői szolgálati időbe, a szakma szerinti munkavégzésbe.

Ami a korkedvezményes nyugdíjazást illeti, A nyugdíjellátásról törvény 51. paragrafusa értelmében a korkedvezményes nyugdíjellátás a polgárok azon kategóriái számára állapítható meg, akik olyan munkát végeznek, mely szakmai munkaképességük és alkalmasságuk elvesztéséhez vezet még azt megelőzően, hogy elérnék az időskori nyugdíjra való jogosultságot.

A nyugdíjellátásról törvény 55. paragrafusa 1. részének »e« pontja értelmében az oktatásban dolgozók életkoruktól függetlenül 25–30 év speciális munkaviszony esetén jogosultak korkedvezményes nyugdíjra a Miniszteri Kabinet által jóváhagyott jegyzék alapján.

A szolgálati idő kiszámítását a nyugdíj megállapításakor A nyugdíjellátásról törvény 56. paragrafusa szabályozza, amely rögzíti, hogy a katonai szolgálat ideje is beleszámít a munkaviszonyba, a szolgálat helyétől függetlenül.

Miután a törvény nem állapít meg kivételeket az általános számítási szabályok alól a speciális munkaviszony megállapításának esetére, a katonai szolgálati idő is beleszámít a speciális pedagógusi munkaviszonyba, amely feljogosít a korkedvezményes nyugdíjra.

hk