Három kárpátaljai településen segít Kisvárda

2015. június 17., 21:50

2014. április 29-én, Kisvárdán hozták létre azt a kormányszintű találkozót, amelyen megállapodás született a kárpátaljai megsegítés ügyében. A humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében minden magyar összefogott, hogy segítsék a szomszédban élő embertársaikat.

A magyarországi–kárpátaljai megállapodás tartalmazza a gyerekek egész évben történő magyarországi táboroztatását, élelmiszeradomány folyamatos kijuttatását, illetve magyar intézményekben dolgozó emberek fizetésének kiegészítését. Kisvárda Város Önkormányzata vállalta, hogy saját büdzséjéből 1,5 millió forinttal segít három kiválasztott településen, melyet elosztva, több részletben juttat át.

„Ebben a munkában városunk koordinátori szerepet tölt be, ugyanis a segítségnyújtást összehangolja az adományozó vállalkozók, civil szervezetek, egyesületek és magánszemélyek részéről.” - tájékoztatott Nagy Józsefné. Kisvárda alpolgármestere, a gyűjtési program koordinátora elmondta továbbá, hogy a város a gyűjtésen kívül részt vesz a gyerekek táboroztatásában is: idén nyáron, 15 fiatal és két nevelő táborozik majd a Kisvárdai Kistérségi Szociális Szolgálat által szervezett nyári egészségmegőrző táborban. „A tuzséri kempingben magyar fiatalokkal együtt táboroznak a fiatalok, ahol számos kulturális, szórakoztató és sportprogram várja őket” – mondta Nagy Józsefné.

A segítségnyújtás első akciójaként Kisvárdáról indult az a terepjárós túra, melyet a 3D Racing Autósport Egyesület kezdeményezett, s a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karolt fel, a kárpátaljai Aknaszlatina településen élő magyar gyermekek megsegítésére. Murczin Zsolt, a program főszervezője a kisvárdai indulás előtt elmondta: „A nevezési díjak 50%-át ajánlottunk fel adományként, ezen kívül 12 telepakolt autóval érkeztünk Kárpátaljára, ahol játékokat, magyar nyelvű könyveket, társasjátékokat, sporteszközöket, s egyéb szükséges eszközöket osztottunk ki a gyerekeknek, akik még a terepjárózás élményét is átélhették a helyszínen.”

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és Nagy Józsefné alpolgármester asszony június 16-án délelőtt tárgyalt három kárpátaljai település vezetőivel. Mester András Mezőgecse, Szalai Imre Badaló, és Sápi Sándor Szőlősgyula polgármestere örömmel fogadta a kisvárdai felajánlásokat és az együttműködési szándékot, a nehéz helyzetbe került településük lakóinak megsegítéséhez.

Kisvárda Város Önkormányzata ezt a három települést választotta ki, hogy a számlára folyamatosan érkező pénzadományokat ezeken a helyeken jótékony célra fordíthassák. „Olyan célokra, melyek nagymértékben segítik az ott élő magyar társaink életkörülményeit, gyermekeik óvodáztatási körülményeit, vagy éppen az étkeztetésüket.” – mondta Leleszi Tibor polgármester.

A közös megbeszélésen jelen volt Orosz Károly Zsolt, Nagyhalász polgármestere, aki a kisvárdai ötlettől vezérelve, követve a kisvárdai önkormányzat példáját, 500 ezer forint pénzadományt küldött Kárpátaljára.

(kisvarda.hu/VV)