Nyilatkozatban kéri a Beregszász központú járást a Beregszászi Járási Tanács

2015. június 17., 10:36 , 753. szám

A Beregszászi Járási Tanács nyilatkozatban fordult az államfőhöz, a miniszteri kabinethez, a Kárpátaljai Megyei Tanácshoz, valamint Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának kárpátaljai képviselőihez, melyben azt kérik, hogy a tervezett közigazgatási reform során Kárpátalján hozzanak létre egy Beregszász központú, magyar többségű járást.

Június 16-án a mindössze egy napirendi pontból álló, soron kívüli tanácsülés fél órás késéssel kezdődött, mert az aznapi frakcióüléseken és az azt követő járási tanácsi elnökségi ülésen élénk vita alakult ki a nyilatkozat szövegéről, néhány ponton módosító javaslatokat terjesztettek be, melyeket nagy többséggel jóvá is hagytak.

A tanács frakcióinak többsége végül támogatta a nyilatkozatot. Nem így az Egységes Centrum (JeC) párt járási tanácsi frakciójának jelen lévő tíz képviselője, akik előbb meg sem akarták vitatni az egyetlen napirendi pontként szereplő nyilatkozattervezetet, végül tartózkodtak a szavazásnál. Az Egységes Centrum magyar nemzetiségű járási képviselői is tartották magukat a pártfegyelemhez, közülük például Nemes István (Csonkapapi) azzal magyarázta frakciójának tartózkodását, hogy ilyen nyilatkozatok elfogadásának nincs itt az ideje még, a kezdeményezés elhamarkodott.

Sin Józsefnek, a KMKSZ-frakció vezetőjének javaslatára azonban mégis sor került a tervezett napirend megvitatására, s bekerült a nyilatkozat címzettjei közé Petro Porosenko, Ukrajna elnöke is. A frakcióvezető véleménye szerint idejében ki kell nyilvánítanunk, hogy igényt tartunk egy Beregszász központú magyar járásra, amelyhez remélhetőleg majd önként csatlakoznak Kárpátalja magyar települései.

dózsa