Egy focitorna, amely nem csak a fociról szól

XI. Árpád-kupa Tiszacsomán

2015. június 24., 10:17 , 754. szám

Június 21-én a világ legszebb sportja, a futball szerelmeseinek 12 kárpátaljai csapata vett részt Tiszacsomán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megyei szervezete, illetve Beregszászi Középszintű Szervezete és Tiszacsomai Alapszervezete által szervezett XI. Árpád-kupán, vagyis azon a rendezvényen, amely a futballon túl a közösségépítésről és a történelmünkre való emlékezésről is szól.

A Hongfoglalási Emlékünnepséghez kapcsolt Árpád-kupán idén 12 csapat vett részt két korcsoportban. A torna megnyitójára a tiszacsomai futballpályán, az öregfiúk tornájának helyszínén került sor. Itt Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke köszöntötte Beregújfalu, Csetfalva, Bene, Tiszacsoma és a torna egyetlen nem beregszászi járási résztvevőjének, Nagydobrony csapatának tagjait. Kiemelte: a torna a barátságról, magyarságunkról és az összefogásról egyaránt szól, s az, hogy a csapatok többsége évről évre fontosnak tartja, hogy részt vegyen a megmérettetésen, mutatja, hogy a focisták igyekeznek helyt állni, számot adni tudásukról.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára köszöntőjében kiemelte: a Honfoglalási Emlékünnepség és a honfoglalás kori fejedelmünkről, Árpádról elkeresztelt kupa egyaránt kultúránk megerősítését szolgálja, hiszen ennek szerves részét képezi a magyarok által legkedveltebb sportág, a futball is.

Az öregfiúk tornáján részt vevő 5 csapat 2x10 perces mérkőzéseket játszott. A torna szépségét pedig a jól befejezett támadásokon és gyönyörű gólokon túl az is mutatja, hogy míg a legfiatalabb játékosok húszas éveik elején járnak csupán, addig a torna legidősebb játékosa már a 60-as éveit tapossa, mégis mindent megtett csapata győzelméért.

Az ifjak a Tiszacsomai Középiskola pályáján játszottak. Csetfalva, Tiszacsoma, Sáros­oroszi, Nagybereg, Macsola, Kis­bégány és Gut ificsapatai 2x7 perces meccseket vívtak.

A mérkőzéseket követően a szervezők a Honfoglalási Emlékünnepség helyszínén vendégelték meg a focistákat, s itt került sor az eredményhirdetésre és a díjak átadására is.

Az ifiknél első helyen Tisza­csoma, második helyen pedig Nagybereg csapata végzett. A legjobb játékos a győztes csapat sorait erősítő Varju Patrik, a legjobb kapus pedig a nagyberegi Balogh Krisztián lett. Különdíjat kapott továbbá a torna egyetlen leány játékosa, a guti Nagy Barbara is, aki helytállásával egyértelműen bizonyította, hogy a foci nem csak a férfiak sportja.

Az öregfiúknál első helyen Nagydobrony csapata végzett. Csetfalva lett a második, Bene a harmadik. A torna legjobb játékosa a nagydobronyi Hidi Béla lett, a legjobb kapus címét pedig a torna veterán játékosa, a szintén nagydobronyi, 62 esztendős Molnár Öcsi érdemelte ki, aki csapata hálóőreként egy gólt sem kapott.

A szervezők egy focilabdával jutalmazták továbbá azokat a csomai gyerekeket is, akik nem a torna részeként, hanem csupán lelkesedésük által vezetve küzdöttek egymással a pályán.

E.M.