Bíróság jöhet létre a maláj gép ügyének kivizsgálására

2015. július 9., 18:48

Malajzia az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé szerdán beterjesztett határozattervezetében külön nemzetközi büntetőbíróság megalakítását kéri a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító gépe tavalyi ukrajnai katasztrófájának kivizsgálására és a felelősök megbüntetésére.

A határozattervezet a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető veszélynek minősíti a légi katasztrófát. A dokumentum szerint a bíróság létrehozása a felelősség független és pártatlan megállapításának hatékony garanciája lenne.

A javaslat szerint a nemzetközi bíróság a már fennálló, súlyos bűntények tetteseinek felelősségre vonására létrehozott nemzetközi büntetőtörvényszékek mintájára jönne létre, hasonlóan a Ruanda és volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűntényeket vizsgáló hágai törvényszékekhez. Az ENSZ minden tagállama köteles lenne együttműködni vele.

Egy héttel ezelőtt Hollandia is hasonló javaslattal állt elő, tekintettel arra, hogy a katasztrófa áldozatainak zöme holland állampolgár volt, és a tragédia okait feltáró vizsgálatot is a holland igazságszolgáltatás végzi.

 

Oroszország ellenzi a javaslatot

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében. A katasztrófát senki sem élte túl, 298-an haltak meg.

Az ukrán hatóságok szerint a szakadárok, ez utóbbiak szerint viszont az ukrán katonák lőtték le a gépet.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétójoggal rendelkezik, és ellenzi a különbíróság létrehozását.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes kedden közölte, hogy Moszkva elvi okokból nem ért egyet egy ilyen bíróság létrejöttével. Egyrészt még nem zárult le a vizsgálat, és a holland hatóságok szerint csak az év vége felé fejeződik be a nyomozás, másrészt pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ilyen törvényszék létrehozása nagyon munkaigényes és hosszadalmas feladat – mondta Gatyilov, és úgy fogalmazott, hogy a kezdeményezés „politikailag logikátlan és felesleges”.

(MTI/mno.hu/Kárpátalja)