Potápi szerint helyreállhat az ukrajnai magyar szervezetek közötti viszony

2015. július 10., 21:10

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közötti, mintegy húsz éve megromlott viszony helyreállításán dolgozik a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki erről pénteken beszélt a nemzetpolitikai aktualitásokról tartott sajtótájékoztatóján Budapesten.

Potápi Árpád János elmondta: kedden az Ungvári Nemzeti Egyetem diplomaosztóján járt, azt követően találkozott a KMKSZ és az UMDSZ elnökeivel, akikkel közösen próbálják elérni, hogy az őszi ukrajnai önkormányzati választásokra a két szervezet együttműködése helyreálljon, újra elindulhasson köztük a párbeszéd és oldódjon a feszültség.

Hozzátette: a jövő héten várható a helyi választási törvény módosítása, amely után ismét asztalhoz ül az elnökökkel.

A KMKSZ az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alapítószervezete, ám 1996-ban felfüggesztette tagságát az UMDSZ-ben.

Az államtitkár a sajtótájékoztató előtt találkozott a ReConnect Hungary program idei ösztöndíjasaival. Ezzel kapcsolatban közölte: ebben az évben kétszer annyian – mintegy harmincan – vesznek részt a programban, mint korában. Kiemelte, hogy az idén George Pataki magyar származású amerikai politikus, elnökjelölt fia is az ösztöndíjasok között van.

A ReConnect Hungary identitásépítő körút 2012-ben indult magyar származású amerikai és kanadai fiatalok számára. A résztvevők a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken töltött két hét során a kulturális-turisztikai programok mellett találkozhatnak a nemzetpolitika jelentős szereplőivel és innovatív magyar gazdasági-technológiai projekteket ismerhetnek meg.

Potápi Árpád János beszélt továbbá a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve elnevezésű programról. Elmondta: már szinte minden határon túli magyar régióval kötöttek magyar nyelvű szakképzésről szóló együttműködési megállapodást, egyedül Erdély van hátra. Erre Tusványoson kerülhet sor, az ott megrendezendő nyári szabadegyetem idején – fűzte hozzá.

A szakképzéssel kapcsolatban említette az átjárhatósági ösztöndíjat is, amelynek keretében erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, felvidéki, muravidéki és horvátországi külhoni magyar szakképző intézmények (14-18 éves) diákjai, valamint azok vezető tanárai látogathatnak Magyarországra szakmai gyakorlatra.

Hozzátette: a jövőben szeretnék azt is elérni, hogy magyar gyerekek menjenek külhoni intézményekbe, illetve hogy közvetlen kapcsolat legyen a külhoni magyarok között is, tehát például ne legyen feltétlenül szükség magyar közvetítésre a felvidéki és az erdélyi magyarok között.

Az államtitkár a nyári szabadegyetemekről szólva elmondta: a Kárpátaljai Magyar Szabadegyetem, a szlovákiai Martosi Szabadegyetem és a Vajdasági Szabadegyetem nagy érdeklődés mellett már lezajlott, ezekre személyesen is ellátogatott. Ezeken a nemzetpolitikai témák mellett olyan kérdések is szóba kerültek, amelyek érdeklik a fiatalokat és közvetlenül érintik a határon túli magyarságot – közölte.

Hozzátette: a sor a Gombaszögi Nyári Táborral folytatódik majd és a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborral ér véget Tusványoson.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)