Ukrajnában az emberek 6 százalékának étkezésre sem futja

2015. július 11., 13:53

Ukrajnában a gazdasági és politikai válság ideje alatt zsugorodott a középosztály – jelentette az UNIAN hírügynökség a TNS piackutató cég által végzett felmérés nyomán, melyet a TSZN hírműsora ismertetett.

Az országban 2013 negyedik negyedéve óta vált meghatározóvá az úgynevezett középosztály, és a hozzá legközelebb álló réteg csökkenésének tendenciája. Ugyanakkor a szakértők rámutatnak az alsóbb társadalmi osztályok növekedésére. A tavalyi esztendő közepén valamelyest lassult a középosztály fogyásának üteme, ám később ismét felgyorsult, és az idei év elejére alig 9 százalékra zsugorodott, ami az elmúlt négy esztendő legalacsonyabb értéke.  

A kutatás értelmében 2015 első negyedévében 6 százalékra nőtt a lakosság azon részének aránya, akiknek még élelemre sem jut elég pénzük. Ugyanakkor a felére, 22-ről 11 százalékra csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akiknek a jövedelme megengedi háztartási gépek vásárlását, miközben gépkocsira már nem telik.

A kutatás azt is kimutatta, hogy 2014 első negyedévéhez képest 8 százalékkal nőtt azoknak az ukránoknak a száma, akik alacsonynak tekintik saját társadalmi helyzetüket (1–3 pont a tízpontos skálán). Eközben a magas pozícióban lévő (8–10 pont) válaszadók aránya csupán 1 százalékkal csökkent.

A Kelet lett Ukrajna egyetlen régiója, ahol az elmúlt egy év során valamelyest (2 százalékkal) nőtt azoknak az embereknek a száma, akik a saját pozíciójukat magasként értékelik, ezzel párhuzamosan viszont Kelet produkálja a legnagyobb mértékű (11 százalék) társadalmi önértékelés-csökkenést is.

(unian.ua/Kárpátalja)