Kövér: Gyengül Brüsszelben az ellenállás a magyar kormánnyal szemben

2015. július 15., 10:24 , 757. szám

Az elmúlt időszakban gyengült Brüsszelben az ellenállás a magyar kormány politikájával szemben, és csökkentek az országot ért támadások, ami részben a Magyarország által elért eredményeknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a tágabb térség frontövezetté vált – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a III. Martosi Szabadegyetem nyitó fórumán, múlt szerdán.

A felvidéki magyarság legnagyobb nyári rendezvényén Kövér László, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke vett részt előadóként; mindhárman az elmúlt egy év legjelentősebb bel-, kül- és nemzetpolitikai történéseit értékelték.

Kövér László a főbb magyarországi politikai történéseket s azok visszhangját felidézve rámutatott: mára a gazdasági növekedés számadatai szerint Magyarország Európa élvonalába került, ami igazolta a kormány politikáját. „Ha a válságkezelés azon útját jártuk volna, amit Görögországban megvalósítottak, most ugyanott lennénk, mint ők” – jegyezte meg.

A házelnök a magyar kormány nemzetpolitikai célkitűzéseiről is beszélt, s ezek kapcsán úgy vélekedett: jelenleg, amikor „Magyarország az euroatlanti övezet fekete báránya”, van néhány olyan téma, amelyek „asztalra erőltetése” visszás hatású lehet. „Több kárt okozhatnánk vele, mint jót; előbb ki kell kerülni a célkeresztből” – fogalmazott. Megjegyezte: az őshonos kisebbségeket érintő kérdéseknél nagyon magas az az ingerküszöb, amelynél Brüsszelben már érzékelik, hogy valóban megoldásra van szükség, olyan magas, hogy csak a balkáni konfliktus rezegtette meg a lécet.

A fórumon Potápi Árpád János arról beszélt, hogy az elmúlt egy évben a nemzetpolitika eszközeinek sorában komolyabb hangsúlyt kapott a gazdaságpolitika és ez a trend a jövőben is folytatódni fog. „A szülőföldön való boldoguláshoz nem csak szimbolikus – a jogi környezetet megteremtő – eszközökkel lehet hozzájárulni, hanem gazdaságpolitikai eszközökkel is” – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár, példaként hozva fel egyebek mellett a határ menti régiók közös projektjeit.

Berényi József, az MKP elnöke a fórumon az elmúlt egy évet illetően a helyi magyar közösséget leginkább érintő történésekről szólt. Elmondta: műhelyükben elkészült, és bemutatásra került a helyi magyar közösség önkormányzatisági koncepciója. Hozzátette: jelenleg ott tartanak, hogy el kell magyarázniuk az embereknek: az autonómia nem „nemzeti romantika”, hanem valós eszköz egy régió helyzetének javítására.

Berényi rámutatott: a koncepcióra szlovák részről kevés reakció volt, s azok sem voltak elutasítóak. A politikus szerint ez utóbbi, az, hogy „a szlovák miniszterelnök nem ugrott bele sáros csizmával a témába” annak is köszönhető, hogy a magyar és a szlovák kormány között jó a viszony, s azt a szlovák fél sem akarja elrontani.

A Via Nova Ifjúsági Csoport, a Selye János Egyetem hallgatói önkormányzata és több partnerszervezetük által szervezett Martosi Szabadegyetem vasárnap ért véget, a rendezvény több mint száz előadást, kerekasztalbeszélgetést, vitafórumot, koncertet, kiállítást és más kiegészítő programot kínált, közel tucatnyi belső helyszínen.

(MTI/Kárpátalja)