Soltész: Több mint kétmilliárd forinttal nő a nemzetiségek támogatása jövőre

2015. július 15., 10:22 , 757. szám

Több mint kétmilliárd forinttal nő jövőre a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára egy múlt heti budapesti sajtótájékoztatón beszélt.

Soltész Miklós elmondta, hogy a június 23-án elfogadott jövő évi költségvetés szerint 2016-ban a nemzetiségi terület támogatása több mint 8 milliárd forint, 2 milliárd 63 millió forinttal magasabb az ideinél.

A sajtótájékoztatón részt vevő hét nemzetiségi szószóló köszönetet mondott a támogatásért.

Soltész Miklós elmondta, hogy a nemzetiségi támogatások kerete 820 millió forinttal nő, így 1,4 milliárd forintra emelkedik. A nemzetiségi civil pályázati keretet 640 millió forinttal, a nemzetiségi színházak működési támogatását 100 millióval, a kis létszámú köznevelési intézmények működési támogatását 80 millió forinttal növelik.

A települési és területi nemzetiségei önkormányzatok működési és feladatalapú támogatását szolgáló költségvetési forrás összege 784 millió forintos növekedéssel eléri a több mint 3 milliárd forintot.

A nemzetiségi intézmények felújítását, fejlesztését 882 millió forinttal támogatják. Soltész Miklós elmondta, ez a keret az intézményeket fenntartó nemzetiségi önkormányzatoknak az európai uniós támogatásokhoz történő hozzáférést is hivatott biztosítani úgy, hogy e forrásból teremthetik meg a önrészt a pályázni szándékozók.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló elmondta, hogy a szlovén az egyik legkisebb létszámú magyarországi nemzetiség. Két kétnyelvű iskolájuk van, és a két intézmény működése a kormány támogatásával ma már biztosított.

Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy tízéves lemaradást sikerült behozni az utóbbi években. A szószóló köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna megsegítéséért.

Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló azt mondta, hogy a támogatás növelésének elérése után most már a felelősség az országos és a települési nemzetiségi önkormányzatokon és a civil szervezeteken van, hogy a leghatékonyabb módón használják fel a forrásokat.

Koranisz Laokratisz görög nemzetiségi szószóló szintén köszönetet mondott a kormánynak a nemzetiség támogatásáéért, és felidézte, hogy Magyarország annak idején befogadta a görög menekülteket, s a mai nap is létezhet Beloiannisz, a Fejér megyei görög nemzetiségi település.

Ritter Imre német nemzetiségi szószóló arról beszélt, a szószólói intézmény eddigi működése megmutatta, hogy mit is vesztettek a magyarországi nemzetiségek azon húsz év alatt, míg ezt létre nem hozták.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló szerint a nemzetiségek megmaradásának egyik nagyon fontos pillérévé vált a szószólói intézmény.

Alexov Lyubomir szerb nemzetiségi szószóló amellett, hogy szintén köszönetet mondott a támogatásért, megjegyezte, hogy a jövőben meg kellene oldani a nemzetiségi iskolák hosszú távú finanszírozását.

(MTI/Kárpátalja)