Még tart a hajsza a PSZ fegyveresei után

2015. július 22., 11:57 , 758. szám

Továbbra is keresik a Jobboldali Szektor (PSZ) hat fegyveresét, akik a július 11-i munkácsi lövöldözés után menekültek be a város környéki erdőkbe. Különböző jelentések szerint a PSZ 12–17 tagja vett részt a négy halálos áldozatot és számos sérültet követelő összetűzésben.

Hrihorij Osztafijcsuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozati osztályának vezetője múlt heti kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a munkácsi konfliktus kirobbanását több körülmény idézte elő, ezeket közösen vizsgálják a helyszínen az SZBU, a főügyészség és a rendőrség nyomozói. Az ügyészség az eset kapcsán fegyveres csoport létrehozása, terrorizmus és törvénytelen fegyvertartás ügyében indított eljárást – idézte a főnyomozót az 5. Kanal kijevi tévécsatorna. Osztafijcsuk azt is közölte, hogy a munkácsi konfliktus valamennyi szereplőjénél házkutatásokat tartottak.    

A főügyészség nyilatkozata szerint Munkácson és Ungváron 40 lakást kutattak át, míg az SZBU Kárpátalja megyei főosztályáról azt jelentették, hogy a PSZ ungvári irodájának átvizsgálása során jelentős mennyiségű fegyvert, köztük gépkarabélyt, tölténytárakat, mesterlövészpuskát, célzó- és éjjellátó berendezéseket, kézigránátokat és különböző kaliberű fegyverekhez való lőszereket foglaltak le.    

Az SZBU főnyomozója szerint a PSZ július 13-án Munkács környékén elfogott két fegyverese maga vette fel a kapcsolatot a biztonsági szolgálattal, és önként adta meg magát. „További hat ember még a Munkácsi járás területén bujkál, egy 40 négyzetkilométer kiterjedésű erdőben” – mondta Osztafijcsuk.    

A zakarpattya.net.ua szerint a Munkácstól északra fekvő hegyvidéki falvak lakói arról számoltak be, hogy a hatóságok a korábbinál nagyobb területre terjesztették ki a menekülő fegyveresek keresését. Azt mondták, hogy a rendőrség és a nemzeti gárda különleges egységei folyton változtatják állomáshelyüket, más-más helyeken állítanak fel ellenőrző pontokat az utakon. Nem hivatalos rendőrségi forrásból a híroldal úgy értesült, hogy a PSZ fegyveresei több csoportra oszlottak, és különböző irányokban menekülnek a hegyek között.    

Olekszandr Szacsko, a PSZ kárpátaljai szervezetének vezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy egy fegyveresük vesztette életét a munkácsi tűzharcban, két emberüknek pedig nyoma veszett, de szerinte ők nem vettek részt az összetűzésben.    

Közben egy ungvári kórházban meghalt hétfőn az a férfi, akit Munkácson lőttek fejbe a PSZ fegyveresei a Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő sportklubjában július 11-én kitört fegyveres konfliktus kezdetén. Ezzel négyre emelkedett az összetűzés halálos áldozatainak a száma. A férfiról, akin komoly agyműtétet hajtottak végre, a helyi sajtó korábban azt írta, hogy Lanyo testőre. A képviselő viszont azt állítja, hogy nem ismeri az illetőt, szerinte az vendég volt, aki úszni ment a sportlétesítménybe – adta hírül az ua-reporter.com kárpátaljai hírportál.

(MTI/Kárpátalja)