A szeparatistáknak szánt élelmiszerszállítmányt fogott el az SZBU

2015. július 23., 11:58

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai feltartóztattak 21 élelmiszert szállító teherautót, melyek megpróbáltak átjutni az ideiglenesen terroristák által megszállt területekre – közölte a titkosszolgálat sajtószolgálatára hivatkozva az Ukrajinszka Pravda.

A rendvédelmiek Donyeck megye Jaszinuvatai járásában, Novoszelivka falu mellett bukkantak a teherszállító járművekre. A titkosszolgálat munkatársainak sikerült elfogniuk a szállítmányt kísérő két személyt. Az illetőktől elkoboztak 60 ezer hrivnyát, melyet a rendvédelmi szervek munkatársainak szándékoztak átadni a demarkációs vonalon történő akadálytalan áthaladás fejében. Az őrizetesek szavai szerint minden élelmiszert az úgynevezett DNR és LNR fegyveres alakulatainak szántak.

Ezzel egy időben a titkosszolgálat munkatársai Kijevben egy rajtaütés során elfogták a terroristákat élelmiszerrel ellátó csatorna szervezőjét.

Az ügyben bűnügyi eljárás indult Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 369. paragrafusának 3. része (hivatalos személy megvesztegetése összeesküvésben) alapján. A hatóságok vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Büntetőtörvénykönyv 332-1 paragrafusa alapján is eljárást indítsanak a történtek miatt (Ukrajna ideiglenesen megszállt területei ki- és beutazási rendjének megsértése az államérdek sérelmére), ami 3-tól 8 évig terjedő börtönbüntetést vonna maga után, a közlekedési eszközök elkobzásával.

Az akciót a határőrséggel, az ügyészséggel és az Állami Pénzügyi Szolgálattal együttműködésben hajtotta végre a titkosszolgálat, önkéntesek támogatásával.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)