Karácsfalva nem várt tovább

2015. augusztus 12., 11:11 , 761. szám

Újabb kárpátaljai település, ezúttal a nagy­sző­lősi járási Karács­fal­va lakói döntöttek úgy, hogy önerőből számolják fel azt a kátyútengert, amely napról napra nehezebbé teszi a falun belül való közlekedést.

A közigazgatásilag Tisza­keresztúrhoz tartozó Karácsfalva sem lakosságát, sem területét tekintve nem nagy falu. Lakossága kevesebb, mint 400 fő, ám az itt lakók közül sokan kertészkednek, s hordják árujukat a járásközpont piacára, továbbá itt található a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum, s mindezek plusz forgalmat jelentenek. Az útviszonyok a szomszédos Tiszakeresztúrban és a falvak között sem nevezhetőek jónak. A két falu között Gorondi Albert, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Karácsfalvai Alapszervezetének elnöke szervezésében és támogatásával töltötték fel tavaly ősszel poronddal a gödröket, nemrég pedig még két autónyi kavicsot hordtak ki a gödrök feltöltésére.

Az alapszervezet elnöke múlt év nyarán vetette fel a „csináld magad” útfelújítás ötletét a tarthatatlanná vált útviszonyok miatt.

– Megtudtuk, hogy a járási költségvetésből egy fillért sem szánnak a karácsfalvai úthálózat javítására – mondja az alapszervezet elnöke, Gorondi Albert. – Ezért falugyűlést hívtunk össze, amelyen a lakosság nagy többsége meg is jelent, s eldöntöttük, hogy Isten segedelmében bízva belevágunk a felújításba. Minden házba bekopogtattunk, s szinte kivétel nélkül mindenki adott is annyit, amennyit tudott. Összesen közel 55 ezer hrivnya gyűlt így össze. De késő ősz lett, mire találtunk is Nagyszőlősön olyan mestereket, akik elvállalták a munkát. Az aszfaltot mi magunk hoztuk ki, ezzel spóroltunk is 15 ezer hrivnyát, és a falubeliekkel vájtuk ki a gödröket is, bár eredetileg nem így szólt a megállapodás. Két nap alatt eldolgoztunk 2 teherautónyi aszfaltot, de aztán jött a rossz idő, és már nem lett volna értelme esőben folytatni a munkát. Még egy autónyi aszfaltra maradt pénzünk. Dobsa István, a KMKSZ Tiszakeresztúri Alapszervezetének elnöke közbenjárásának köszönhetően Tiszakeresztúr 4 millió forint támogatást kapott Dunaújvárostól. Ebből közel 1 millió forintot kapott Karácsfalva az úthálózat javítására, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni, mert ennek köszönhetően sikerült folytatni a felújítást. Eddig összesen 85 tonna aszfaltot használtunk el. Szeretnénk az egész faluban kijavítani az utakat. Az összesen 1,5 kilométernyi útszakaszból még maradt egy 120 méteres rész, amire egyelőre nincs meg a kellő összeg. De találtunk erre is szponzort, így már „csak” 5 tonnányi aszfaltra kell pénz. Addig kopogtatunk, amíg össze nem jön ez is.

– Az állam segítségére nem számíthatnak?

– Voltam ebben az ügyben a járási vezetőségnél, hogy szponzorálják a felújítást, hiszen az államunknak is illene részt vállalnia, de amíg nincs elnöke a járási adminisztrációnak, addig nincs kivel tárgyalni. Nyolc évvel ezelőtt mint járási képviselő, többször mentem el ez ügyben Nagyszőlősre és írtam Ungvárra is, de soha nem jutott pénz az utakra. S ugyanúgy nemleges választ kaptunk azóta is minden évben a kérésünkre. Kis falu a mienk, kis szavazóbázissal, így senkitől nem tudtunk kicsikarni semmilyen segítséget. Bosszantó ez a helyzet, hiszen fizetjük az útadót, pontosabban a benzin árába van beleszámolva az úthasználat díja is, ami a 10-20 ezer kilométerrel számolva, amit egy autós évente átlagban megtesz, hatalmas összeg. De ehhez képest 21 éve egyáltalán nem javították nálunk az utat, amelyet csak a helyiek részéről kb. 50 személygépkocsi, 6 traktor és 3 kombájn is használ. Akkor állami finanszírozásból történt a felújítás, de az is télen. Kihoztam egy videóst, hogy rögzítse, hogyan dolgoznak a munkások. Másnap már ki sem jöttek.

Az eddig elvégzett munka fényében valószínű, hogy a maradék útszakaszt is sikerül kijavítaniuk Karácsfalva lakóinak. A változás azért már így is jelentős, hiszen végre nem szlalomban kell közlekedni a falu főútján.

Espán M.