Turcsinov: orosz agresszió esetén bevezetik a hadiállapotot

2015. augusztus 14., 16:47

Olekszandr Turcsinov kijelentette, hogy amennyiben Oroszország hadserege támadásba lendül a terrorellenes művelet (ATO) térségében, Ukrajna bevezeti a hadiállapotot. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára erről pénteken beszélt, amikor felkereste a Kijevi Harckocsigyárat – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Interfax-Ukrajinára hivatkozva.

„Szeretném elmondani: ha Oroszország felrúgja a minszki megállapodásokat (és ma, sajnos, mindent megtesznek ennek érdekében), kétségtelen, hogy azoknak a kihívásoknak megfelelően fogunk cselekedni, amelyekkel az ország szembekerül” – közölte.

„Amennyiben sor kerül az oroszországi csapatok bevetésére, kétségtelen, hogy rákényszerülünk a hadállapot bevezetésére és az erőteljesebb mozgósítására annak a potenciálnak, amellyel az ország rendelkezik” – jelentette ki.

Az RNBO titkára közölte, az ATO övezetében a helyzet rendkívül feszült, folyik az oroszországi-terrorista erők koncentrációja a demarkációs vonal mentén, nő az ukrán állások ellen végrehajtott tüzérségi támadások száma.

Mindez Turcsinov szavai szerint arra vall, hogy Oroszország fel szándékozik rúgni a minszki megállapodásokat, és komoly támadást készít elő.

„Éppen ezért nem csak a támadás visszaverését gyakoroljuk, hanem az ellentámadást is egy esetleges támadás esetén” – mondta az RNBO titkára.

Szavai szerint Ukrajna ma kész visszaverni az ellenség támadását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)