Kitüntetéseket adtak át az ungvári magyar főkonzulátuson

2015. augusztus 26., 11:58 , 763. szám

Az összmagyar kultúrát gazdagító és a kárpátaljai magyarság néphagyományainak továbbörökítését szolgáló művészi teljesítmények, valamint a tudomány és az oktatás területén végzett áldozatos munka elismeréseként magyar állami kitüntetéseket vehettek át kárpátaljai magyarok augusztus 21-én Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Az ünnepség kezdetén Bacskai József ungvári magyar főkonzul köszöntötte a megjelenteket, majd a következőket mondta: „Tegnap az egész magyar nemzet ünnepelte Szent István király ünnepét, több mint ezer éves államunk alapításának évfordulóját. Ebből az alkalomból hazánkban az arra érdemesültek kitüntetésben részesülnek. Államfőnk, kormányunk úgy döntött, hogy ebben az évben Kárpátaljáról három kitüntetett részesül állami elismerésben.”

A laudációkat Czikó Anita konzul asszony olvasta fel, a kitüntetéseket pedig Bacskai József ungvári és Szalipszki Endre beregszászi főkonzulok adták át.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést adományozott Soltész Péter festőművésznek, az ungvári Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület alapító tagjának és társelnökének az összmagyar kultúrát maradandó értékekkel gazdagító életműve, valamint a „kárpátaljai képzőművészeti iskola” hagyományainak továbbörökítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Sütő Mihály, az Ungvári Művészeti és Közművelődési Koledzs koreográfusa a kárpátaljai magyarság néptánchagyományainak továbbörökítését szolgáló, kimagasló színvonalú táncművészi munkája elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

Spenik Sándort, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának dékánját kiemelkedő tudományos munkája, valamint a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás érdekében végzett áldozatos tevékenysége elismeréseként a magyar köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki. Spenik Sándor külföldi tartózkodása miatt a magas elismerést egy későbbi időpontban veszi majd át – tájékoztatta a sajtót Bacskai József.

A kitüntetése átvételét követően Sütő Mihály a Kárpátaljának elmondta: „Második osztályos koromtól kezdtem táncot tanulni. Édesapám is tánctanár volt. Én 1985-tól vagyok ezen a pályán, a magyar néptáncot 1987-ben kezdtem tanulmányozni, de már 1988-ban volt egy eredeti magyar néptánc-koreográfiám, a „válaszúti legényes”. Magyarországon Demalcsek György volt az első tanárom Nyíregyházán, majd Budapesten Tímár Sándor, a tőlük ellesett tudás és módszerek segítségével kezdtem Kárpátalján magyar néptáncokat tanítani. De a mai napig is tanulmányozom, tanulom a magyar néptáncokat és közben továbbadom a szakiskolásoknak. Kárpátalján már 1988-tól sok tanítványom végzett az ungvári koledzsben, akik a falvainkban dolgoznak, és továbbadják azt az értéket, amit a magyar néptánc jelent.

Nagyon váratlanul ért, hogy kitüntetnek. Külön örülök, hogy itt lehet velem a családom, a szakiskola igazgatónője is eljött velem. Nagyon jólesik, hogy észrevették azt a munkát, amit már huszonöt éve végzek.”

Soltész Péter festőművész Ungvárt, a várost szereti leginkább festeni. Képei, melyekbe szívét-lelkét beleadja, bemutatják a régi Ungvár hangulatát. Műveiből kiállítást rendeztek a főkonzulátus aulájában. A kiállított képei kapcsán elmondta: „Én „törzs-ungvári” vagyok. Itt születtem, ismerek minden kis utcácskát, és fáj a szívem minden pusztuló régi épületért. Leginkább Ungvár épületeit, a város szeretném úgy megmutatni, ahogyan én látom.” Soltész Péter kérdésemre válaszolva elmondta, hogy vannak a magyar festészetre jellemző stílusjegyek, létezik magyar festőiskola, végül kijelentette: „Aki magyarul álmodik, az magyarul fest.”

Badó Zsolt