Balesetben hunyt el a PSZ két fegyverese, akik részt vettek a munkácsi lövöldözésben

2015. szeptember 15., 13:41

Dnyipropetrovszk megyében, közúti balesetben hunyt el a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor, PSZ) két fegyverese, akik részt vettek a botrányos július 11-i kárpátaljai eseményekben – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció portáljának szeptember 15-i jelentésére hivatkozva.

„Szeptember 8-án reggel 5:45 órakor Dnyipropetrovszk megye Pokrovszkei járásában a Jobboldali Szektor támaszpontjának közelében baleset történt, amelyben többen életüket vesztették. A Jobboldali Szektor – mint később a szakértői vizsgálat megállapította: – ittas képviselőit szállító személygépkocsi ütközött az 1402. számú katonai alakulat katonáit szállító járművel” – áll a közleményben.

„A baleset következtében az 1402. számú alakulat két katonája a helyszínen életét vesztette. Rajtuk kívül a helyszínen elhunyt a Jobboldali Szektor egy tagja, egy másik pedig súlyos sérüléseket szenvedett” – tájékoztat a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció.

„Mint később kiderült, a PSZ mindkét tagja részt vett a július 11-i munkácsi eseményekben, s Dnyipropetrovszk megyében rejtőzködtek a rendvédelmi erők elől” – olvasható a tájékoztatóban.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzónál ezzel összefüggésben hangsúlyozzák, Dnyipropetrovszk megyében „nem folynak és soha nem is folytak” harci cselekmények.

„A PSZ elhunyt tagját ismeretlenként temették el, a súlyosan sérültet pedig az I. Mecsnyikov Dipropetrovszk Megyei Kórházba szállították, ahol álnéven, Rivne megyei lakosként tartózkodott” – olvasható a kárpátaljai  megyei adminisztráció közleményében.

„Szeptember 14-én az illető belehalt a baleset során elszenvedett sérüléseibe. Az elhunyt neve Roman Koposzovics 1989-es születésű, a kárpátaljai volóci járási zbinai (izbonyai) lakos” – derül ki a közleményből.

„A balesetben elhunyt és ismeretlenként eltemetett PSZ-tag személyazonosságának megállapításán a rendvédelmi szervek dolgoznak” – teszik hozzá a tájékoztató szerzői.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy július 11-én fegyveres összetűzésre került sor Munkácson a Jobboldali Szektor, Mihajlo Lanyo, a Volja narodu párt parlamenti képviselője és a rendőrség között. Az összecsapásban többen életüket vesztették. Az összetűzés oka egyes feltételezések szerint a csempészútvonalak ellenőrzése lehetett.

Augusztus 6-án Hennagyij Moszkal jelentette, hogy a lövöldözésben részt vett 14 személy közül „egyet megöltek, ketten megadták magukat, ketten megsebesültek, a többiek pedig (kilencen) fegyveresen ismeretlen helyen tartózkodnak”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)