Együtt Kárpátaljáért! – 1300 kilométert teljesített a Tisza nagykövete

2015. szeptember 16., 14:32

Szeptember 10-én ért véget Hidvégi-Üstös Pál és Takár Károly „Katyó” nonstop hétnapos, futása, amelyet egy 4 napos, a magyar–ukrán határszakasz mentén haladó és a határátkelőhelyeknél ki- és belépő futás előzött meg. A sportoló erőfeszítésének célja Kárpátalja Magyarországon való népszerűsítése volt.  A kilenc nap alatt összesen 1300 kilométert tett meg a sportember.

A két ultrasportoló négyórás váltásokban futotta le az egyénileg kijelölt távot. A Kárpátaljáért folyó „küzdelmükhöz” több magyarországi és kárpátaljai sportcsapat, iskolák diákjai is csatlakoztak hosszabb-rövidebb távokra.

Hidvégi-Üstös Pál a Kölcsey TV-nek elmondta, hogy a távon több mint két Mount Everestnyi szintkülönbséget tettek meg 1300 kilométeren. A sportoló arról számolt be a tv-csatornának adott interjújában, hogy „olyasmit érez a lábaiban, izületeiben, amit ez idáig még soha nem érzett”. Hidvégi-Üstös Pál hangsúlyozta, hogy az összefogás, a nemzetek közötti barátság, a határokon való könnyű átkelés a legfontosabb dolog. „Én nem szoktam úgy futni, hogy nincs mögötte cél, és a jövőben sem fogok” – fogalmazott az interjúban a Tisza nagykövete.

 A Kölcsey TV beszámolója szerint Bacskay József ungvári magyar főkonzul történelmi jelentőségűnek nevezte a két sportoló célját és annak fényében elért teljesítményét, mondván Ukrajna függetlenségének kikiáltása óta ilyenre nem volt példa. „Ez a futásteljesítmény bizonyította azt, hogy van együttműködési lehetőség a két ország között” –  mondta a televízió- csatornának az ungvári magyar főkonzul.

Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagja a Kölcsey Tv-nek elmondta, hogy az ultrasportoló példáján elindulva a jövőben létrejöhetnek olyan tartalommal megtöltött programok, mint az Európai Területi Társulás, amelynek segítségével európai források állnak majd rendelkezésre közös programok megvalósítására, amelyek ténylegesen tudnak majd tenni azért, hogy a Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők helyzete jelentősen javuljon.

Hidvégi-Üstös Pál kiemelkedő fizikai és mentális teljesítményét igénylő programjával arra szeretné felhívni a magyarországi lakosság figyelmét, hogy Kárpátalján béke és békeszerető magyar és több más nemzetiségű közösség várja a látogatókat, turistákat, hogy merítsenek és kortyoljanak egy nagyot Kárpátalja szépségeiből.

A  nonstop futás végeztével a Control-X Medical Kft. egy 20 ezer euró értékű röntgengépet adományozott a beregszászi kórháznak.

A Tisza nagykövete nem első alkalommal futott Kárpátaljáért. Legutóbb július 2-án Együtt Kárpátaljáért Rákóczi nyomában címmel Kőszegről indulva futott 800 km-t egészen Kárpátaljáig, akkor a cél a KMKSZ által hagyományosan megrendezésre kerülő Turul-ünnepség volt.

(Kölcseytv.hu/rsz)