Szibiha biztonsági megállapodást javasolt Szlovákiának

2024. szeptember 25., 15:27 , 1229. szám

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter a Robert Fico szlovák miniszterelnökkel és Juraj Blanar külügyminiszterrel folytatott pozsonyi megbeszélésein kétoldalú biztonsági megállapodás megkötését javasolta Szlovákiának – jelentette az Ukrinform a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatóról beszámolva szeptember 18-án.

Szibiha tájékoztatása szerint a felek megvitatták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békeformuláját, mint az átfogó, igazságos és tartós békéhez vezető egyetlen és alternatívák nélküli utat, valamint Szlovákia hozzájárulását annak megvalósításához.

„Emellett a szlovák félhez fordultam azzal a javaslattal, hogy csatlakozzanak a G7 vilniusi nyilatkozatához a biztonsági garanciákról Ukrajna számára, és írjunk alá kétoldalú biztonsági megállapodást. Már 26 ilyen megállapodást kötöttünk a partnerországokkal” – mondta el az ukrán külügyek irányítója.

Megköszönte Szlovákiának, hogy határozottan támogatja Ukrajnát az Európai Unióhoz való csatlakozás felé vezető úton.

„Ukrajna mint az Európai Unió része – Kijev és Pozsony közös érdeke... Az is meggyőződésem, hogy Ukrajna NATO-tagsága mind országaink, mind egész Európa érdeke, hiszen tartós békéhez és szilárd biztonsághoz fog vezetni. Számítunk Pozsony támogatására” – jelezte Szibiha.

Az ukrán diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy a szlovák vállalatok továbbra is aktívan részt vesznek a közös védelmi ipari projektekben Ukrajnában.

Juraj Blanar ugyanakkor arról beszélt az újságíróknak, hogy a jelenlegi ukrajnai konfliktusnak nincs katonai megoldása, Pozsony pedig amellett van, hogy mielőbb békés megoldást találjanak – írja a Jevropejszka Pravda a Pravda.sk-ra való hivatkozással.

A szlovák külügyminiszter hozzátette: Pozsony támogatja Kijev ambícióit, ami az európai uniós tagságot illeti, de eltér a véleményük Ukrajna NATO-integrációját illetően.

„A NATO-tagság több konfliktust fog szülni, de tiszteletben tartjuk Ukrajna jogát, hogy megválassza, hová tart” – mondta a szlovák külügyminiszter.

Blanar egyben megerősítette, hogy a szlovák és az ukrán kormány tagjainak soron következő találkozóját október 7-én tervezik megtartani Ungváron.

(zzz/ukrinform.ua/eurointegration.com.ua)