Választások: mindent a győzelemért?

Heti belpolitikai szemle

2015. szeptember 16., 11:35 , 766. szám

A közelgő, október 25-re kiírt helyhatósági választások egyre inkább rányomják bélyegüket az ország vezetőinek és politikusainak megnyilatkozásaira, döntéseire.

Abban a politikusoknak kétségtelenül igazuk van, hogy valamit tenniük kell, amennyiben nyerni akarnak a választásokon. A Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ júliusi felméréséből, melyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertetett minap, kiderül, hogy a polgárok közel fele (48 százalék) úgy tartja, az új ukrán hatalom nem ért el semmilyen haladást a reformok megvalósítása terén. Minden negyedik (25 százalék) polgár szerint körülbelül a 10 százalékát tették meg annak, amit meg kellett volna tenni, minden tizedik (10 százalék) megkérdezett úgy véli, nem végeztek el többet a teendők egyharmadánál, és 3 százalék szerint legfeljebb a munka felénél tartanak. Azok, akik szerint a kormányzat már megvalósította az eltervezett reformok több mint felét, a megkérdezetteknek csupán 0,6 százalékát tették ki.

Ráadásul az ukránok túlnyomó többsége nem hisz a hatalom reformjainak sikerében: 32 százalékukban még él némi remény ezzel kapcsolatban, de összességében nem hisznek ebben, 30 százalékuk pedig egyáltalán nem remél semmit. Ugyanakkor csupán a megkérdezettek 30 százaléka hiszi, hogy a reformok általánosságban sikerrel járnak.

Érdekes, hogy a polgárok úgy tartják, a legnagyobb ellenállást a reformokkal szemben Ukrajnában a kormány és az oligarchák tanúsítják (egyaránt 51-51 százalék). Másfelől az ukránok 32 százaléka szerint a kormány nem áll ellent, hanem ellenkezőleg, elősegíti a reformok megvalósítását; ugyanakkor az oligarchák vonatkozásában csupán a megkérdezettek 7 százaléka van ezen a véleményen.

Sajnos, úgy tűnik, sem a kormány, sem kormánykoalícióhoz tartozó pártok, sem az ellenzék nem találtak ki új kampánystratégiát az elégedetlen közvélemény megnyerésére, így maradtak a jó öreg ígérgetések, akár a „régi szép időkben”. A kormány legjelentősebb dobásának e tárgyban a szociális normatívák decemberről szeptemberre előrehozott emelése tűnik. A parlament akár már lapzártánkkal egy időben, kedden is dönthet a költségvetési törvény erre vonatkozó módosításáról, minek következtében csekély mértékben, mintegy 10-13 százalékkal nőhetnek a nyugdíjak, az egyéb szociális juttatások, sőt talán még a költségvetési szférában dolgozók bére is emelkedhet valamelyest.

A Pénzügyminisztérium igyekezett megelőzni a költségvetési megszorítások lazulásától tartó szakértők bírálatait, ezért bejelentették, hogy a lépést egyeztették a gazdasági reformprogram megvalósítását ellenőrző Nemzetközi Valutaalap illetékeseivel. Továbbra is megválaszolatlan maradt azonban a kérdés, honnan lett a kormánynak hirtelen pénze a szociális juttatások emelésére, miközben az ukrán gazdaság teljesítménye jelenleg is csökken, a költségvetés hiánya pedig változatlanul felette van az IMF által megállapított felső határnak?

A kisebb pártoknak – akár ellenzékben vannak, akár a kormánykoalíció tagjai, akár parlamenten kívüliek – ilyenkor nemigen marad más választásuk, mint hogy szembeszálljanak a „nagyokkal”. A radikálisok és nacionalisták, Oleh Ljasko Radikális Pártja és a Szabadság (Szvoboda) számára a jelek szerint a decentralizációs alkotmánymódosítás első olvasatban történt megszavazása szolgálhat alapul a választók figyelmének felkeltésére. A megfigyelők aggasztónak tartják, hogy a politikai szembenállás ezúttal emberéleteket is követelt a mintegy két héttel ezelőtti kijevi zavargások idején. Legalább ekkora gondot okozhat, hogy Ljaskóék kilépése a parlamenti koalícióból veszélybe sodorhatja az alkotmánymódosítás sorsát, hiszen annak második olvasatban történő elfogadásához 300 szavazatra lesz szükség a törvényhozásban. A szavazást a hírek szerint máris a választások utáni időkre halasztották.

Szerencsére a politikai élet többi szereplője a választási küzdelem civilizáltabb módjait választotta. Más kérdés, hogy ezek sem veszélytelenek.

Az Újjászületés (Vidrodzsennya) például az áttelepültek választási részvételének „megoldását” kezdte sürgetni. Mint közölték, számukra elvi kérdés megakadályozni az áttelepültek diszkriminációját. A Központi Választási Bizottság (CVK) ugyan elutasította a párt erre vonatkozó beadványát, mondván, az áttelepültek csak a harci cselekmények befejeződése után, s csak a saját hivatalosan bejelentett lak- vagy tartózkodási helyük szerint vehetnek részt a szavazásban, ám ismertté vált, hogy e tárgyban már három törvénytervezetet nyújtottak be a parlamentben, s ebben a felfokozott kampányhangulatban nem zárható ki, hogy a honatyák esetleg rábólintanak valamelyikre. Pedig talán mondanunk sem kell, mennyire abszurd az az elképzelés, hogy például a kárpátaljai magyar települések jövőjét érintő kérdésekben a kelet-ukrajnai területekről érkezett menekültek döntsenek.

A Haza (Batykivscsina) párt más témát választott kampányához. Frakciójuk múlt hét óta egyre hangosabban követeli, hogy egyeztessék velük a közös álláspontot és a napirend alakítását, különben ők lesznek a következők, akik kilépnek a koalícióból.

Hétfőn a parlamentben Julija Timo­senko, a párt vezetője újabb frontot nyitott, amikor bejelentette, a Haza ragaszkodik hozzá, hogy újratárgyalják a gáz és a közüzemi szolgáltatások tarifáit, valamint a bérek és nyugdíjak indexációját.

„A bérek és nyugdíjak semmiféle indexációjára nem kerül sor jelenleg az ukrán törvényekkel összhangban. A jogszabályok értelmében 73 százalékkal kell növelni a nyugdíjakat és a béreket. Ez az az értelmetlen infláció, amelyet az abszolút szakmaiatlan politika hanyagolt el” – közölte.

Az olvasó valószínűleg nem téved, ha úgy érzi, hogy a példaként említett felvetések az ország jelenlegi helyzetében egytől egyig megalapozatlanok és populisták. Ezek azonban egyelőre csak szavak. A valódi kérdés az, hogy ezt a parlamenti képviselők, a kormányon lévők is így érzik-e, vagy megkezdődik az ígéretek értelmetlen licitháborúja, ahogyan az Ukrajnában az elmúlt választásokkor nem egy alkalommal előfordult már.

(zn.ua/pravda.com.ua/unian.ua/ntk)