Kerry Obama és Putyin találkozójáról: rendeznék az ukrajnai helyzetet

2015. szeptember 30., 16:46

John Kerry amerikai külügyminiszter az MSNBS tévécsatornának nyilatkozva jelezte annak lehetőségét, hogy haladást érjenek el az ukrajnai helyzet rendezésének kérdésében, amennyiben a felek együttműködnek – közölte az UNIAN hírügynökség.

Kerry rámutatott, hogy Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök New York-i találkozóján az első napirendi pont volt az ukrajnai válság rendezése, amelyre tekintélyes időt szántak, bár mindkét fél ugyancsak nagy figyelmet fordított a szíriai helyzetre.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a két ország vezetői az ukrajnai helyzet rendezésére törekednek.

„Úgy gondolom, hogy létezik az út, amellyel kapcsolatban arról beszéltünk, igyekezni fogunk intézkedéseket foganatosítani bizonyos megoldatlan kérdések rendezésére »Minszk« teljes körű végrehajtása érdekében a nagy fontosságú október 2-i párizsi találkozó során, amelyen részt vesz Hollande elnök, Merkel kancellár és Putyin” – jelentette ki Kerry.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, „reméljük, hogy fogunk tudni dolgozni az elkövetkező három hónap során, mert van potenciál abban, hogy megkíséreljünk haladást elérni Ukrajnában, ha az emberek hajlandók lesznek az együttműködésre”.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Obama és Putyin szeptember 28-án találkozott New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének keretében.

Szeptember 10-én Petro Porosenko ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott a német kancellárral, a francia elnökkel és Oroszország elnökével, melynek során október 2-i találkozóban állapodtak meg a „normandiai formátumban”.

(unian.ua/Kárpátalja)