Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny a hazai és határon túli magyar középiskolások részére

2015. október 14., 16:57

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 25. alkalommal hirdette meg határon túli magyar középiskolások számára is az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az MTVA közreműködésével. A pályázatok beadási határideje november 26. (A részletes felhívás a www.innovacio.hu portálon olvasható.)

Egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve pályázhat minden 1995. október 1. és 2002. augusztus 31. között született fiatal, aki még nem kezdte meg felsőoktatási tanulmányait.
Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is, de az EU-döntőre csak azok juthatnak ki, akik magyarországi iskolába járnak, vagy magyarországi intézményben végezték kutató-fejlesztő munkájukat kettős állampolgárként.

Dr. Pálinkás József, társfővédnök, az NKFI Hivatal elnöke képviseletében Friedler Ferenc elnökhelyettes tartotta meg bevezető előadását. Beszélt arról, mi szükséges a szakmai karrierhez. A (diplomás) fiatalok legyenek motiváltak, tudjanak csapatban dolgozni, beszéljenek jól angolul és legyenek műveltek. Ezen a versenyen a fiatalok egy nagyon fontos hatodik tényezőt tudnak kifejleszteni, mégpedig a kreativitást.

Az EMMI nevében Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár, a verseny fővédnöke képviseletében Sipos Imre helyettes államtitkár köszöntötte a meghívottakat, és az ifjúsági versenyek elmúlt 25 évbeli szerepéről beszélt. Kiemelte, hogy a verseny találkozási pontja a köznevelésnek, tudásnak, nyelvismeretnek, kreativitásnak. Ezenkívül a személyiségnek, a kitartásnak, kommunikációnak és az énképnek. Remélhetőleg találkozási pontja lesz a továbbiakban is a tehetségnek, a pályaválasztásnak és a karriernek is. El kell érni, hogy minél több oktatási intézmény csatlakozzon.

Az esemény második felében Ivánka Gábor zsűritag bemutatott négy, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen korábban díjazott fiatalt, akik 5-5 percben beszéltek sikereikről, és bemutatták munkáikat:
– Király Szilvia (Építsünk ereket őssejtekből)

– Bálint Karola (ShopMap, avagy tablet a bevásárlókocsin)

– Perez-Lopez Áron Ricardo (A fehérjék hálózatai kis mellékhatású gyógyszerek kifejlesztésében)

– Pázmándi Zsolt Péter (Részecskék mérése TPC detektor segítségével).

A jubileumi, 25. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny három győztese 2016. szeptember 16. és 21. között Magyarországot képviselve részt vehet az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Brüsszelben.
A Magyar Innovációs Szövetség pályázatonként 50 ezer Ft-tal tudja támogatni a kidolgozást.

(karpatalja.ma/ innovacio.hu/VV)