Kárpátaljára látogatott a magyar kormány keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára

Csutora Zsolt: „A lehetőségek korlátlanok”

2015. október 14., 10:15 , 770. szám

Október 9-én, pénteken Csutora Zsolt, a keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár ötnapos ukrajnai útja végén két napra vidékünkre, Kárpátaljára látogatott. Elsőként Ungvárra érkezett, ahol találkozott Gulácsy Gézával, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével, majd beregszászi tartózkodása alatt megtekintette a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, meglátogatta a beregszászi levéltárat, részt vett az 1944-es szovjet bombázásokban elhunyt 250 áldozat emléktáblájának felavatásán, valamint rövid sajtótájékoztatót tartott.

A helyettes államtitkár Volo­dimir Csubirkónak, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének és Hennagyij Moszkalnak, Kárpátalja kormányzójának meghívására érkezett Kárpátaljára. Elmondása szerint csütörtökön részt vett a Kárpátalja – Üzlet Európa közepén névvel nyíló fórumon, ahol nyitóbeszédet tartott. Ezzel kapcsolatban elmondta: „Olyan üzleti fórumról beszélünk, amelyen olyan magyar cégek, mint a magyar állami hivatalok, a Magyar Nemzeti Kereskedőház, valamint a Magyar Export Befektetési Ügynökség képviselői is részt vettek.” 

A helyettes államtitkár beszámolt egy, a határokon átnyúló európai területi társulás lehetőségéről is, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárda székhellyel jönne létre. Elmondása szerint az Európai Unión belül ez lenne az első ilyen területi társulás, amelynek egy nem európai uniós ország is tagja lesz. „Időarányosan jól állunk, folyamatosan igyekszünk előremozdítani az eseményeket” – mondta Csutora Zsolt.

A politikus a két ország kereskedelmi viszonya kapcsán elmondta, hogy az ukrán belpolitikai események miatt ugyan visszaesett az országok közötti gazdasági kapcsolat, a magyar állam ennek ellenére igyekszik kihasználni azokat a lehetőségeket, amelyeket Ukrajna decentralizációs folyamata biztosíthat. A közös projektekről részletekbe menően Csutora Zsolt még nem kívánt nyilatkozni: „A projektekről szakértői tárgyalások folynak” – mondta.

A gazdasági és politikai kapcsolatokat illetően a helyettes államtitkár az elmondottakhoz még hozzátette: „Igyekszünk október végére, november közepére megnyitni egy-egy kereskedőházunkat Beregszászban és Ungváron, amelyek a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak külön egységei lesznek saját képviselettel. Ez elő fogja segíteni azt, hogy a vállalkozók minél közelebb kerüljenek egymáshoz. Bízom benne, hogy konkrét üzleti sikereket is elérhetünk. A lehetőségek korlátlanok” – fogalmazott a politikus.

A kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban elmondta: „Ukrajna nehéz időket él át, de mint ahogy Kelet-Ukrajnában is fogalmaztak parlamenti képviselők és közigazgatási vezetők: látják az alagút végét. Magyarország ezekben a törekvésekben elkötelezetten támogatja Ukrajnát. Következetesen elismerjük Ukrajna területi integritását, függetlenségét és szuverenitását. Ezenkívül következetesen támogatjuk Ukrajna európai uniós törekvéseit ezen belül kiemelt figyelemmel követjük a vízumliberalizációt” – jelentette ki a helyettes államtitkár, majd cáfolta azokat az ukrán sajtóorgánumokban olvasható állításokat, amelyek az Ukrajna vízummentességével kapcsolatos magyarországi álláspontot valótlanul mutatják be.

A helyettes államtitkár tájékoztatóján kiemelte ötnapos ukrajnai látogatásának fő célját. Magyarország az Ukrajnával való politikai együttműködés mellett gazdasági szempontokból is szeretné megszilárdítani a két ország kapcsolatát. „A gazdasági együttműködésekből eredő sikereknek nincs alternatívájuk” – jelentette ki a helyettes államtitkár. Csutora Zsolt bízik abban, hogy Ukrajna ezt a nehéz időszakát békében, sikeresen le tudja zárni, és így elhárulnak majd az akadályok a két ország gazdasági együttműködése elől. Ennek kapcsán így fogalmazott: Ukrajna „kiemelt partner”.

A sajtótájékoztató előtt a helyettes államtitkár találkozott a történelmi egyházak vezetőivel, valamint érdekvédelmi szervezetek (KMKSZ és UMDSZ) beregszászi képviselőivel is.

Az október 25-én esedékes helyhatósági választásokkal kapcsolatban Csutora Zsolt sikereket kívánt a választásokon induló magyar jelölteknek.

Szaniszló Róbart