Támogatás a kárpátaljai zenetanároknak és egészségügyi dolgozóknak

Potápi Árpád János államtitkár látogatása Borzsován és Ungváron

2015. október 14., 08:43 , 770. szám

Október 13-án egynapos hivatalos látogatásra Kárpátaljára érkezett Potápi Árpád János, a Magyar Kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki a beregszászi járási Borzsován Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának képviselőjével átadta a helyi általános iskolának a Keleti Partnerség programja keretében felújított épületét, majd felavatták Ungváron az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karának magyar kormányzati támogatással kialakított fizikai laboratóriumát is. A politikus a KMKSZ és az UMDSZ elnökével közös sajtótájékoztatóján ismertette a Magyar Kormány által elindított új kiemelt kárpátaljai programokat.

A Borzsovai Általános Iskola épületén 35 ablakot és két bejárati ajtót cseréltek ki a Keleti Partnerség programjának keretében, összesen 4,5 millió forint értékben. Az iskolában Sass Katalin igazgatónő köszöntötte a vendégeket, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt és a kíséretében lévő Szilágyi Péter kabinetfőnököt, valamint Ljubka Katalin osztályvezetőt, továbbá Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét, Seder Ilonát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, Péter Csaba megyei tanácsi képviselőjelöltet, valamint az ungvári és beregszászi konzulátusok munkatársait. Az iskola igazgatónője köszönetet mondott a Magyar Kormánynak és Brenzovics Lászlónak az 1981-ben épült iskolaépület elavult nyílászáróinak cseréje miatt, mert mint fogalmazott, eddig télen nem volt 13 foknál melegebb az iskola tantermeiben. Köszönetet mondott a tantestület nevében a magyar kormányzatnak az oktatási-nevelési támogatásért, a pedagógustámogatásért, a gyerekek nyári táboroztatásáért.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy a kárpátaljai magyar gyerekek az óvodától egészen a főiskoláig vagy egyetemig magyarul tanulhassanak. Elmondta, hogy az elmúlt néhány esztendőben közel száz kárpátaljai oktatási intézményben hajtottak végre olyan fejlesztést, amelyet közvetlenül a magyar állam támogatott, illetve a Keleti Partnerség programon belül támogattak.

Dr. Brenzovics László par­la­men­ti képviselő példásan rendben tartott oktatási intézménynek nevezte a borzsovai iskolát. A Magyar Kormány kárpátaljai támogatási programjainak felsorolását követően hangsúlyozta, hogy ezen támogatások célja elsősorban az, hogy segítse a kárpátaljai magyarság megmaradását szülőföldjén. Végezetül annak a reményének adott hangot, hogy ezek a nehéz idők el fognak múlni, és országunk olyan helyzetbe kerül majd, amikor ilyen támogatásokra nem lesz szükség. De addig is aktívan részt kell vennünk Kárpátalja társadalmi-politikai életében, többek között a választásokon, hogy legyen, aki a különböző szintű önkormányzatokban képviseli közösségünket.

Végül az iskola diákjai kis műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

A magyarországi küldöttség Borzsováról az Ungvári Nemzeti Egyetemre ment, ahol a kar tanárainak és diákjainak jelenlétében Volodimir Szmolanka rektorral és Spenik Sándorral, az egyetem magyar karának dékánjával átadták a kar ötmillió forintos anyaországi támogatásból felszerelt atomfizikai laboratóriumát. Spenik Sándor hangsúlyozta, hogy anyaországi támogatás nélkül nem lenne ilyen modern eszközökkel felszerelt a kar.

Az atomfizikai labor átadását követően Potápi Árpád János államtitkár Brenzovics László parlamenti képviselővel, a KMKSZ elnökével és Zubánics Lászlóval, az UMDSZ elnökével közös sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette, hogy az eddigi, szülőket, pedagógusokat, papokat, lelkészeket támogató programok mellett két új támogatási programot is beindítanak október 15-től. Évi bruttó százezer forint támogatásban szeretnék részesíteni a Kárpátalján magyar nyelven oktató művészeti és zeneiskolák tanárait. Az ő munkájukat nagyon fontosnak tartják a zenei kultúra, illetve hagyományok ápolása, és a gyerekeknek történő átadása szempontjából. Ezentúl pályázhatnak támogatásért a magyarul beszélő orvosok és egészségügyi dolgozók is, az orvosok évi százötvenezer forintot kaphatnak, míg a diplomás egészségügyi dolgozók évi százezer forintot. A két újabb támogatási program körülbelül 150 millió forinttal terheli meg Magyarország költségvetését. Az államtitkár úr a közelgő ukrajnai önkormányzati választások kapcsán előremutató jelnek nevezte, hogy a két nagy magyar politikai szervezet, a KMKSZ és az UMDSZ a választásokra összefogott. Hangsúlyozta: „Arra kérek minden magyar embert, hogy menjenek el szavazni, és elsősorban a magyar összefogásnak a jelöltjeit támogassák!”

Dr. Brenzovics László köszönetet mondott a Magyar Kormánynak és a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak azért az odafigyelésért, amelyet a kárpátaljai magyarság irányában tanúsít. Ukrajna mai helyzetében szükség van közösségünknek erre a támogatásra, és csak remélni lehet, hogy ez az időszak, amikor segítségre szorulunk, nem lesz végtelenül hosszú. A KMKSZ elnöke is arra kérte a kárpátaljai magyar választókat, hogy legyőzve az apátiát és elkeseredést, minél többen vegyenek részt a választásokon. Így elérhető, hogy a kárpátaljai magyarság továbbra is bele tudjon szólni saját sorsának, jövőjének az alakításába.

Zubánics László kijelentette, hogy a magyar alaptörvény azon passzusa, melynek értelmében Magyarország felelősséget vállal a határon túli magyarságért, most, ezekben a nehéz években nemcsak szóban, hanem tettekben is kézzelfoghatóvá válik. Fontosnak nevezte a most bejelentett új támogatási programokat, és javasolta, hogy ebbe a programba a jövőben vonják be a kárpátaljai magyar média munkatársait is. Ő is hangsúlyozta, hogy a következő két hétben el kell juttatnunk az emberek tudatáig, hogy történelmi hibát követ el, aki nem megy el szavazni.

Potápi Árpád János végül a kárpátaljai történelmi egyházak püspökeivel folytatott megbeszélést Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Badó Zsolt