Táncra perdült Ung és Bereg

2015. október 14., 08:53 , 770. szám

Október 8-án a hajdani, népdalolós-csárdásozós mulatságok hangulatát idéző táncházat szervezett a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Alapszervezete és annak Ifjúsági Szervezete.

A táncház kezdetén Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke köszöntötte a táncolni vágyókat, hangsúlyozva: örömteli, hogy sokan érdeklődnek a magyar kultúra ezen ágai iránt, s az is, hogy vannak, akik továbbviszik és másokkal is megosztják hagyományainkat.

A talpalávalót a Viski Bicskások szolgáltatták. A népzenei együttes 2013-ban alakult meg. Tagjai, nevezetesen Kereszturi József prímás, Becske Adrienn brácsás, Czébely József nagybőgős, Bacsi Pál harmonikás és az együttes énekese, Czébely Éva előadásában ez alkalommal többek között viski, bonchidai és kalotaszegi dallamok, népdalok csendültek fel. A táncosok, Takács Dóra és Páva Csaba pedig a különböző tájegységek táncainak lépéseivel ismertették meg a jelenlévő leányokat, legényeket.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) október 9-én az Ungvári járási Rátra, október 11-én pedig a Munkácsi járási Beregrákosra vitte el az autentikus magyar népzene és néptánc csodálatos világát. Ráton Illár Lénárd, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Andrejcsák-Tóth Anettának: a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke, járási képviselő köszöntötte a vendégeket. Beregrákoson Tóth Margit üdvözölte az egybegyűlteket. A talpalávalót mindkét helyen a Sodró együttes biztosította. A banda táncosai és zenészei mindkét helyen remek hangulatot keltettek a táncház során, a jelenlévők nagy lelkesedéssel sajátították el a tánclépéseket.

EM/VE