Az Opora 668 választási törvénysértést dokumentált

2015. október 23., 19:36

Az Opora civil jogvédő szervezet aktivistái 668 esetben rögzítették a választási jogszabályok megsértését a kampány során, amelyekben valamennyi aktívabb jelölt és párt érintettnek bizonyult – jelentette az Ukrajinszka Pravda arra a pénteki sajtótájékoztatóra hivatkozva, melyen a jogvédők az október végi állapotokat tükröző jelentésüket ismertették.

A feljegyzett esetek több mint felében a pártok és a jelöltek nem tartották be a választási kampány folytatására vonatkozó szabályokat. Az Opora aktivistái a törvénytelen agitációnak összesen 395 esetét dokumentálták. Ezek többségében a választási anyagok elkészítése és terjesztése nem a választási alapok terhére történt. Állításuk szerint a jelöltek és a pártok tömegesen terjesztenek olyan agitációs anyagokat, amelyeken nincs feltüntetve sem a megrendelő, sem a gyártó, hiányzik a példányszám, a kiadásért felelős személy neve. Mindez számottevő, eltitkolt kiadásokra utal a pártok és a jelöltek részéről, amivel jogtalan versenyelőnyre tesznek szert a kampány során – vélik a jelentés készítői.

Ugyancsak gyakori (124 eset), hogy a kampányanyagok nem az erre kijelölt, vagy kifejezetten tiltott helyeken jelennek meg, például műemlékeken, tömegközlekedési eszközökön, az állami és önkormányzati hivatalokban, vasútállomásokon és buszmegállókban.

Egyre gyakoribb (35 rögzített eset) a piszkos kampány és az úgynevezett fekete PR, ami a jelöltek közötti tisztességtelen verseny kiéleződésének a jele – idézi a sajtótájékoztatón elhangzottakat az Ukrajinszka Pravda.

Az Opora szerint a választási visszaélésekben a tömegtájékoztatási eszközök képviselői is érintettek (25 eset), amennyiben megsértik a választási kampány folytatásának szabályait, mikor nem jelzik a politikai hirdetést, s nem részesítik egyenlő és elfogulatlan bánásmódban a pártokat és jelölteket.

A második leggyakoribb szabálysértés a választók közvetett megvesztegetése. Az Opora közel 200 hasonló esetre derített fényt a pártok részéről, melyek többsége tipikusnak mondható. A választók közvetett megvesztegetésének fő formái változatlanul a lakóházak körüli területek rendezése, az utak kijavítása, játszóterek és sportpályák építése, élelmiszercsomagok és ajándékok osztogatása, ingyenes egészségügyi és jogi szolgáltatások biztosítása a választóknak.

Lényegesen kevesebb (38 eset) szabálysértést tapasztalt az Opora a választási bizottságok részéről, amelyek rendszerint a bizottsági tagok szakmai inkompetenciájának, a jogi ismeretek hiányának tudhatók be. Mindez egyebek mellett a választási dokumentumokkal való manipulálásban nyilvánul meg.

Számottevő, bűncselekménynek minősülő, a választási folyamatba történő közvetlen beavatkozást alig tapasztaltak a civilek, kivéve a jelöltek agitációs eszközeinek megrongálásával összefüggő különféle eseteket, valamint néhány (23) erőszakba torkolló incidenst, illetve erőszakkal való fenyegetőzést.

A Opora jelentése megjegyzi, hogy a kétségtelenül meglévő késztetés és potenciál ellenére nem tapasztalták az úgynevezett adminreszursz tömeges, rendszerszerű alkalmazását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)