Ohendovszkij a politikusokat tette felelőssé a mariupoli választások meghiúsulásáért

2015. október 28., 17:55

Mihajlo Ohendovszkij, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke az LB.ua portálnak adott interjújában úgy vélte, hogy Mariupolban a politikai erők többsége kezdettől a helyhatósági választások meghiúsulásában volt érdekelt, amiben a helyi választási bizottság lehet a vétkes – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

„Nem lévén bűnüldöző szerv, a CVK-nak sajnos, nincsenek eszközei arra, hogy reagáljon a területi választási bizottság egyes tagjainak bűnös tétlenségére” – jelezte Ohendovszkij.

Kommentálva a mariupoli választási bizottságon belül elmérgesedett helyzetet, rámutatott: azért támogatta maga is, hogy a szavazólapokat a Priazovszkij rabocsij nyomdában sokszorosítsák – ami utóbb a konfliktust kirobbantotta –, mivel a CVK információi szerint az egyedüli nyomda volt a városban, amely alkalmas arra, hogy a törvény által előírt határidőig a megfelelő példányszámban kinyomtassa a választási anyagokat. Ohendovszkij egyúttal tagadta, hogy Olekszandr Selesztovnak, a CVK Régiók Pártja által delegált tagjának, aki a Donyeck megyei választásokat kurírozta, köze lett volna a szavazás meghiúsításához.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy Mariupolban október 25-én elmaradtak a helyhatósági választások, miután az ottani választási bizottság megtagadta a Priazovszkij rabocsij nyomdában készített szakadt és hibás szavazólapok átvételét. Krasznoarmijszkban a területi választási bizottság ugyan átvette a szavazólapokat, de úgy határoztak, hogy nem továbbítják azokat a szavazókörzeti választási bizottságokhoz.

Ukrajna elnöke felszólította a Legfelsőbb Tanácsot, hogy még ez évre tűzze ki a mariupoli választások új dátumát. Az államfő egyúttal megbízta a bűnüldöző szerveket, hogy vizsgálják ki az esetet.

Korábban Pavlo Zsebrivszkij Donyeck megyei kormányzó és néhány politikus a CVK-t tette felelőssé a választások meghiúsulásáért Mariupolban.

(zn.ua/Kárpátalja)