WSJ: Az IMF változtat a szabályokon, hogy folytathassa Ukrajna finanszírozását

2015. október 29., 16:10

A nyugati hatalmak azt tervezik, novemberben módosítják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelezési szabályait, hogy lehetővé tegyék a következő hitelrészlet folyósítását Ukrajna számára abban az esetben is, ha Kijev fizetésképtelenné válna az Oroszországgal szemben fennálló tartozása miatt – jelentette a The Wall Street Journal nyomán az Ukrajinszka Pravda. A tekintélyes amerikai kiadvány információi szerint az IMF igazgatótanácsa november végén tűzheti napirendre a kérdést.

A Valutaalap jelenlegi hitelpolitikája lehetetlenné teszi számára, hogy folytassa egy olyan tagország finanszírozását, amelynek rendezetlen tartozásai vannak állami hitelezőkkel szemben. A tervezett módosítás lehetővé tenné, hogy az IMF kivételt tegyen e szabály alól azokban az esetekben, amikor a hitelt folyósító ország „barátságtalan politikát folytat” a hitelezővel szemben. Miután – az indoklás szerint – ez a kérdés nem érinti a szervezet működésének alapelveit, az IMF igazgatótanácsa szavazattöbbséggel dönthet az ügyben.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Ukrajna a közelmúltban megállapodott külföldi hitelezőivel valamennyi eurókötvényben felhalmozott adósságának átütemezéséről – a három milliárd dollárnyi „orosz” hitel kivételével. Oroszország nem vett részt az adósság-átütemezésről folytatott eddigi tárgyalásokon, kitartva amellett, hogy elvárja a kölcsön visszafizetését határidőre, azaz 2015 decemberéig. Kijev október 29-ére újabb találkozó összehívását kezdeményezte az „orosz” eurókötvények ügyében, miközben Moszkva változatlanul azt hangoztatja, hogy nem kereskedelmi hitelező, így nem köteles részt venni az átütemezési tárgyalásokon. Amennyiben Ukrajna nem törleszti adósságát időben, Oroszország bírósághoz fordul – közölték az orosz fővárosban.

Az IMF eddig nem foglalt állást hivatalosan az ügyben, vajon Ukrajna Oroszországgal szembeni adósságát kereskedelminek, avagy „hivatalosnak”, azaz államkölcsönnek ismeri-e el, s ebből következően az esetleges ukrán fizetésképtelenség akadálya lehet-e az ország további hitelezésének – avagy sem – a részükről.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)