A parlamentbe hoztak idézést a nyomozók

2015. november 2., 18:27

A Legfelsőbb Tanács egyeztető tanácsának ülésén megjelent a Belügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség két nyomozója, hogy kihallgatásra szóló idézéseket adjanak át parlamenti képviselőknek – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A nyomozók egyike Vaszil Szmih, a Belügyminisztérium nyomozati részlegének vezetője, a másik Jurij Simko, a Legfőbb Ügyészség nyomozati főosztályának kiemelt ügyekben illetékes nyomozója volt. Érkezésükről az egyeztető tanács ülése közben értesítették Volodimir Hrojszmant, a parlament elnökét. Hojszman javasolta a tanácskozás résztvevőinek, hogy adjanak szót a nyomozóknak. 

Szmih ekkor közölte, hogy kihallgatásra szóló idézést hoztak Vagyim Novinszkij, az Ellenzéki Blokk parlamenti képviselője számára.

Hrojszman a nyomozó szavába vágva kijelentette, hogy „ilyen képviselő itt nincs”, s felkérte a nyomozókat, hogy távozzanak, várják meg, amíg a honatyák elhagyják az üléstermet.

„Azt hittem, tájékoztatni szeretnének valamiről. Hagyják el a termet! Maguknak elment az eszük” – háborgott Hrojszman.

Az Ukrajinszka Pravda információi szerint ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség és a Belügyminisztérium nyomozói Novinszkij két párttársának, az ugyancsak ellenzéki Natalija Korolivszkának és Olekszandr Vilkulnak is idézést szerettek volna átadni, amikor beléjük fojtották a szót. A portál szerint ezt Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokkja párt frakcióvezetője közölte Facebook-oldalán. „Egyikük sem jelenik meg a lakóhelyükön kézbesített idézésekre” – közölte Lucenko.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a nyomozók azért jelentek meg a parlamenti egyeztető tanács ülésén, hogy felgyorsítsák Novinszkij kihallgatását. A képviselőt hatalommal vagy hivatali helyzettel való visszaélés, hűtlen kezelés, sikkasztás és okirathamisítás ügyében szeretnék kihallgatni.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)