Navracsics: Az európai integráció választóponthoz érkezett

2015. november 11., 09:49 , 774. szám

Az európai integráció választóponthoz érkezett, ha tovább akar lépni, szolidáris közösségre van szükség, mert nem tudja működtetni az intézményeket az azok mögött megjelenő közösség nélkül – mondta Navracsics Tibor múlt csütörtökön Révkomáromban Csáky Pállal közösen tartott előadásán a Selye János Egyetemen.

Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa hozzátette, amennyiben nem jön létre egy európai közösség, akkor az intézményrendszert vissza kell bontani a tagállami érdekek mentén nemzetállami együttműködésre.

„Egy európai közösség létrejöttének és definiálásának csak akkor van értelme, ha a közösségekről nem úgy gondolkodunk, mint egymást kizáró kategóriákról” – mutatott rá a politikus A nemzetek és közösségek Európája című előadásában.

Navracsics Tibor úgy vélte, hogy az európai közösség épülése fontos pillanatának lehetünk tanúi, hiszen olyan politikai témák jelennek meg, melyek már nemcsak egy-egy nemzet sajátjai, hanem az egész Európai Unió politikai témái.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője Európa és a nemzeti identitás című előadásában kifejtette, hogy a Selye János Egyetem legfontosabb szerepe egy olyan felvidéki magyar értelmiség kinevelése, amely megvalósítja majd a magyar kisebbség felemelését.

A politikus úgy vélte, hogy „a szlovákiai magyar értelmiség állapota nem valami jó. Egyrészt számban gyenge, egy része egy kissé szervilis, azaz vállveregetésre vár, illetve gyenge a magyar közbeszéd”.

(MTI/Kárpátalja)