Változások a kormányban és a helyi adminisztrációkban?

2015. november 20., 16:50

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök közölte, hogy a kormány megváltozott összetételére vonatkozó javaslatát az államfő elé terjesztette jóváhagyásra – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„Konkrét elképzelésem van a Miniszteri Kabinet új struktúrájáról, a megyei és járási állami adminisztrációk új struktúrájáról és egyes kinevezésekről. Közös döntést kell hoznunk Ukrajna elnökével – az övé a legnagyobb frakció” – jelentette ki Jacenyuk a Persij Nacionaljnij tévécsatorna csütörtöki műsorában.

„A miniszterelnöknek nincs felhatalmazása önállóan változtatni a miniszteri kabineten. Ilyen az Alkotmány. A miniszterelnöknek nincs felhatalmazása önállóan leváltani egyik vagy másik minisztert” – hangsúlyozta a kormányfő.

Jacenyuk emlékeztetett, hogy december 11-én terjeszti a parlament elé beszámolóját a kormány munkájáról.

A miniszterelnök egyben állást foglalt a jelenlegi kormánykoalíció megőrzése mellett.

„Nincs joga szétesni. Ez egyszerűen nem alternatíva az ország számára” – közölte.

„Egyes ukrán politikusok abban reménykednek, hogy populista szólamokkal, kormányellenes kijelentésekkel növelhetik a népszerűségüket, azután előrehozott parlamenti választások lesznek, azután visszatérhetnek fehér lovon. Úgy gondolom, „azután” már nem lesz. A történelem nem ad gyakran esélyt. Úgy vélem, Ukrajna számára ez az utolsó esély az európai térség részévé válni, és ez az utolsó esély a sikerre” – mondta Jacenyuk.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az európai Politico kiadvány korábban Jacenyukra hivatkozva azt írta, a kormányfőnek szándékában áll két héten belül leváltani Volodimir Demcsisin energetikai minisztert, Olekszandr Kvitasvili egészségügyi minisztert és Szerhij Kvit oktatási minisztert. Utóbb Kvit cáfolta a menesztéséről szóló értesülést.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)