A gyermek lakóhely-bejelentéséről

2015. december 16., 09:36 , 779. szám

„Nemrég elváltam, egyedül nevelem a felbontott házasságomból született nyolcéves gyermekemet. A gyermek apja (a volt férjem) nem hajlandó beleegyezni, hogy a fiunk az én lakóhelyemen legyen bejelentve, így pillanatnyilag egyáltalán nincs bejelentve sehol. Mit tegyek?”

Ukrajna polgári törvénykönyve 29. paragrafusának 4. pontja értelmében a 10 évesnél fiatalabb természetes személy lakóhelyének a szülei (örökbefogadói) lakóhelye számít, illetve azé közülük, akivel a gyermek él, esetleg az az oktatási vagy egészségügyi intézmény, amelyben tartózkodik.

Ukrajna családi törvénykönyve 160. paragrafusának 2. része értelmében a 10. életévét betöltött gyerek lakóhelyéről a szülők és a gyerek közös beleegyezésével döntenek.

A természetes személyek ukrajnai lakóhelyének és tartózkodási helyének nyilvántartási rendjéről és az ehhez szükséges okmányok mintáiról című dokumentum, melyet Ukrajna Belügyminisztériuma 2011. 11. 22-i 1077. számú rendeletével hagytak jóvá, a 2.3-as pontban kimondja, hogy azoknak a 14 évesnél fiatalabb gyerekeknek az adatait, akiknek lakóhelyét a szüleikével együtt veszik nyilvántartásba, az anya vagy az apa bejelentkezési kérvényében tüntetik fel.

A 14. életévét betöltött személy önállóan kérvényezi a lakóhely-bejelentését.

Amennyiben a szülők különböző lakcímen vannak bejelentve, a gyermeket nevelő szülő lakhely-bejelentési kérvényéhez csatolni szükséges a másik szülő írásos beleegyezését, illetve az Állami Migrációs Szolgálat helyileg illetékes hivatalának igazolását arról, hogy a gyermek nincs bejelentve a másik szülő lakóhelyén.

Tekintettel arra, hogy esetünkben a másik szülő nem adja beleegyezését a bejelentéshez, önnek a gyermek jogainak védelmében jogában áll a bírósághoz fordulni és engedélyt kérni a lakóhely-bejelentéshez a másik szülő hozzájárulása nélkül. Célszerű volna azonban, ha – még a bírósági kereset benyújtása előtt – írásban kérné az apát, hogy egyezzen bele a gyerek bejelentésébe. Ha az apa írásban is elutasítja a kérést, vagy nem válaszol a hivatalos levélre, az később bizonyítékként használható fel a bíróságon. A bíróság ugyanis a meglévő és figyelembe vehető bizonyítékok alapján fog dönteni az ügyben, egy lelkiismeretlen alperes (az apa) viszont állíthatja azt is a meghallgatáson, hogy a felesége korábban nem kereste meg ebben az ügyben, ezért a bíró bizonyítékok hiányában elutasíthatja a keresetet.

hk