Részesül-e az unoka a nagyszülői házból?

2015. december 23., 09:49 , 780. szám

„Volt férjem nemrég meghalt. Megörökölheti-e közös gyermekünk az elhunyt részét a nagyszülői házból abban az esetben, ha a nagyszülők végrendeletükben esetleg a volt férjem testvérére hagyják az ingatlant? Férjemnek a fiunkon kívül nem volt más gyermeke.”

– A vonatkozó jogszabályok értelmében volt férjének szülei cselekvőképességük birtokában belátásuk szerint rendelkezhetnek tulajdonukról végrendeletükben (lásd a Polgári törvénykönyv 1234. és 1235. paragrafusát!), semmilyen törvényi kötelezettségük nincs unokájuk – az ön fia – irányában (lásd a Ptk. 1241. paragrafusát!).

Más a helyzet, amennyiben az örökséghagyók nem készítenek végrendeletet, vagyis haláluk esetén a törvény szerinti öröklésről beszélhetünk. Ekkor az örökséghagyók unokája, tehát az ön fia az úgynevezett képviseleti elv alapján örökli meg a nagyszülői hagyatéknak azt a részét, amely az apját illette volna meg a törvény szerint, ha élt volna még az örökség megnyílásának, azaz a hagyatékozók halálának pillanatában (lásd a Ptk. 1266. paragrafusát!).

hk